Jevtić: ZSO je životno pitanje

"Javnost Srbije mora da razume koliko je važno pitanje Zajednice srpskih opština" - kazao je gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić u specijalnoj emisiji Pinka. 
Image

Jevtić je u emisiju uključen, između ostalog, nakon što su voditelji čitali stavove i poruke opozicionih predstavnika u Srbiji, te tvit Borisa Tadića – sa kritikama na račun ZSO.

„Režimski mediji veštački i po nalogu pumpaju ogroman značaj formiranja ZSO kako bi svaki poraz u pregovorima u Briselu bio lažno predstavljen kao pobeda. Građani moraju znati da ZSO nije nikakva pobeda, niti institucija koja obezbedjuje dugoročni opstanak našeg naroda na KiM!“ – naveo je Tadić. 

Dalibor Jevtić je, sa druge strane, telefonskim putem naveo da će Predsednik Srbije u Briselu sigurno „zaštiti život i opstanak Srba koji žive na KiM“, da „svi Srbi sa KiM danas sa pažnjom prate sve ono što se događa“, ali je govorio o ZSO.

„Za nas to nije političko pitanje, za nas je to životno pitanje, od životne važnosti, jer se nalazimo u situaciji kada su nam od kad je Aljbin Kurti recimo na vlasti konstantno prisutne specijalne policijske jedinice i u Štrpcu i na severu KiM, i u drugim srpskim sredinama. Zatvoren je Prviremeni organ opštine Štrpce jednom političkom odlukom, pritvoreni su naši ljudi bez ikakvih razloga i dokaza i to samo govori da institucije koje imamo sada koriste upravo kako bi se vršilo to nasilje i ta represija nad srpskim narodom. I upravo je zato važno da imamo jednu instituciju kao što bi to trebalo da bude ZSO, gde bi mi bili u mogućnosti da kroz tu instituciju zaštitimo naše živote, naš opstanak, obrazovanje, zdravstvo, da sami brinemo o ekonomskom razvoju i to je ono što svi moraju da razumeju“ – naveo je Jevtić. 

Dodaje da je „sramotno“ kada se od opozicije u Beogradu čuju „tonovi“ koji su:

„Protiv onoga što treba da Srbima na prostoru KiM omogući opstanak i to je nešto što moram da naglasim“.

U Briselu i dalje traju razgovori na visokopolitičkom nivou. O tome čitajte u posebnoj vesti. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.