Jevtić: Protest građana u Štrpcu drugog dana Božića, Kurti svojom politikom mržnje otvorio ”lov na Srbe”

Blokade puteva jesmo uklonili, ali se naš protest nije se završio - jedna je u nizu poruka gradonačelnika Štrpca, Dalibora Jevtića. On je najavio novi protest građana drugog dana ...
Image

Podsetimo, na Badnji dan, u Gotovuši, u opštini Štrpce, muškarac je ranio je iz vatrenog oružja srpskog dečaka i mladića. Priveden je osumnjičeni muškarac sa Kosova. Usledile su osude kako srpskih, tako i kosovskih i međunarodnih predstavnika. Srbi su u ovoj opštini postavili barikade, koje su kasnije i uklonjene.

Jevtić je objasnio i razloge uklanjanja barikada. Navodi da su građani tražili da KFOR i Kosovska policija povećaju prusustvo uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu, te da je nakon ispunjenja tih uslova, velika većina građana pristala da se raziđe.

Uz snažne kritike na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija, njegovu osudu napada u Gotovuši ocenio je kao licemernu, s obzirom na to da je Kurti u svojoj poruci naveo da su napadnuta „dva državljana Kosova“.

Osvrnuo se i na one koji su, kako je ocenio, „današnju situaciju iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe“, upućujući tako na tvrdnje da je on kao gradonačelnik izvršio navodni pritisak na građane da napuste barikade:

„Na današnji veliki praznik ću samo reći – neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više“. 

Jevtićevu poruku pročitajte u celosti u nastavku. 

„Braćo i sestre,
Ne postoje reči koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što osećam i saosećam sa svojim sugrađanima nakon današnjeg ranjavanja Stefana i Miloša u Gotovuši. Moram najpre da kažem da je u ovoj današnjoj nesreći sreća to da su Miloš i Stefan dobro i nisu životno ugroženi. Slika malog Stefana iz ambulante u Štrpcu mi je pred očima ceo dan. Pucanj u njega i u Miloša je pucanj u svakog od nas. 

Dan sam proveo sa svojim sugrađanima u Gotovuši. Badnji dan koji smo želeli da provedemo u duhu naše pravoslavne vere, u miru i u krugu naših porodica, proveli smo protestujući protiv jednog monstruoznog čina osobe koja je član kosovskih bezbedonosnih snaga. 

Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši. Sirinićka Župa postala je politička meta Aljbina Kurtija od trenutka kada je stupio na vlast. Više od godinu dana trpimo na različite načine pritiske, hapšenja, zatvaranje srpskih institucija. I pre godinu dana su nas na Badnje jutro sačekale duge cevi u kućama i na ulicama Štrpca. Kurti je svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio ”lov na Srbe”. 

I ako samo pogledamo datume raličitih događaja, od Svetog Nikole 2021. do danas, sve sami značajniji datumi za Srbe. Tako su nam i 7. jula upali da bi sklonili javne kamere za video nadzor. Slučajno? Ne, nikako. 

Te kamere su postavljene upravo kako bi makar za malo povećale stepen sigurnosti našoj opštini. Dakle ništa slučajno nije i ono što se danas dogodilo je samo potvrda te činjenice. Što se tiče blokade puta, koju sam ličnim prisustvom podržao, ona je rezultat svega onoga što nam se u poslednje vreme dešava. Uslov da se blokade uklone bio je da se uhapse počionici današnjeg ranjavanja dvojice srpskih mladića. Nakon hapšenja građani su tražili da KFOR poveća svoje prisustvo, kao i da sama Policija poveća broj patrola uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu. Nakon ispunjena tih uslova, velika većina građana je pristala da se raziđe. Da li je time problem rešen? Ne, nije. 

Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Dokle god je Kurti na vlasti u Prištini sa politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima, situacija se neće promeniti. Teško mu je bilo da u svojoj ”osudi incidenta” kaže da su ranjeni srpski mladići. Teško mu je jer nikako da prihvati činjenicu da na Kosovu žive, doduše teško, i Srbi. Ta licemerna osuda govori samo o njemu samom i njegovom odnosu prema Srbima. 

Sa druge strane oni ”Srbi” koji su i ovu današnju situaciju iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe pa govore o tome kako sam ja prisilio nekog da napusti barikade, oni takođe govore o sebi samima i na današnji veliki praznik ću samo reći – neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više. A biće dana i vremena kada ću i o njima govoriti sa svim činjenicama i samo istinom pa će svi znati i ko su i šta su šta rade duše sitne.

Dragi sugrađani, braćo i sestre,

Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju, 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12:00 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome!

Mir Božiji, Hristos se rodi!“

Pročitajte još: 

Uklonjene barikade u opštini Štrpce

Vučić uz fotografiju ranjenog dečaka iz Gotovuše: U Hilandaru se svi za tebe molimo

Osmani o ranjavanju dečaka i mladića u Gotovuši: Nedopustiv čin, slučaj rešiti hitno i po zakonu

Vladika Teodosije obišao ranjene: Da božićna radost zameni bol

Patrijarh Porfirije ranjenima u Gotovuši: Zlo da ne pomuti vašu radost, igru i veru, naša briga i pažnja je sa vama

OEBS i Rode osudili ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS-a „uključen“ u ranjavanje u Gotovuši: Slučaj izolovan ali ne sme da se događa

Reakcije srpskih političkih predstavnika na ranjavanje srpskog dečaka i mladića u Gotovuši: Osude i zahtevi za reakciju međunarodne zajednice

Otac ranjenog mladića u Gotovuši: Ne znam koga bih osudio

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši: Osumnjičeni će se suočiti sa pravdom

Srpska lista u reakciji na ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši: Potrebna najoštrija reakcija međunarodne zajednice i bezbednosnih institucija

KP: Uhapšen osumnjičeni za ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši

Kancelarija za KiM: Dečak i mladić ranjeni u Gotovuši

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.