Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno

Mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i ...
Image

„Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv“, rekao je Joanikije u intervjuu Radio-Svetigori.

On je rekao da su taj sporazum sačinile zemlje koje su bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na Kosovu, ali „17. marta 2004. godine nemački vojnici, pripadnici KFOR-a nisu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog“, rekao je on.

„Eto kakva nam je bila nemačka zaštita. Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog“, kazao je Joanikije.

Po rečima mitropolita, „dvoličnost koju su tada pokazali Nemci i Francuzi ne sme se zaboraviti“.

„Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji tzv. francusko-nemački sporazum“, smatra Joanikije.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.