Joksimović: Kurti hteo na naša mesta da postavi sebi lojalne Srbe

Poslanici Srpske liste koji su prethodno položili zakletvu u kosovskoj skupštini, održali su kraći sastanak u prostorijama Srpske napredne stranke u Gračanici. Jedan od devetoro poslanika je ...
Image

Joksimović je novoimenovani poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu, aktuelni zamenik gradonačelnika Gračanice i predsednik Privremenog organa opštine Lipljan.

Naveo je razloge zbog kojih je ova grupa od devet poslanika ušla u prištinski parlament.

„Zbog najnovijih saznanja do kojih smo došli o opasnom i antisrpskom planu Aljbina Kurtija, da uz pomoć sebi lojalnih Srba u skupštini pokrene postupak promene ustava sa ciljem ukidanja zagarantovanih prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji, danas smo izvršili tehničku verifikaciju mandata u parlamentu. Jedini cilj našeg današnjeg poteza jeste da sprečimo da mandati namenjeni Srbima dođu u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista, koji srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ne žele ništa dobro“, kazao je Joksimović medijima nakon sastanka.

Dodao je da sa deset zagarantovanih mesta Srpska lista sve vreme bila brana u pokušajima Prištine da promeni Ustav i donese antisrpske zakone.

„Da bi predupredili zle jezike i sve moguće spekulacije, naglašavam da je današnja verifikacija mandata čisto politički čin koji ne znači da ćemo aktivno učestvovati u radu skupštine, niti će ova strateška odluka promeniti stav Srba sa severa da napuste kosovske institucije. Srbi na severu ostaju verni odluci o napuštanju institucija, sve dok Priština ne povuče jednostranu i protivpravnu odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Joksimović.

Kazao je da bi se otvorila takozvana Pandorina kutija za Srbe na Kosovu, ako bi Kurti „sa lojalnim Srbima“ ukinuo član Ustava o glasanju po ključu.

„Kurti bi bio u mogućnosti da uzme većinu zagarantovanih prava Srbima – pravo da se služimo našim srpskim jezikom kao službenim, da slavimo naše praznike, da Priština krene u promenu zakona od vitalnog značaja kako bi omogućila ukidanje naših srpskih opština, posebno južno od Ibra, oduzimanje zemlje crkvama i manastirima, zabranu isticanja naše zastave, prestanak izgradnje kuće povratnicima, ukidanje zagarantovanih radnih mesta za manjinske zajednice, formiranje vojske Kosova“, naglasio je Joksimović.

Poručio je da Srpska lista tako nešto neće dozvoliti, jer je jedina misija ove političke partije „da štiti interese srpskog naroda i omogući mir i sigurnost“.

Medijima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja na ovoj konferenciji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.