Smetovi dezinformacija na putu Šipovo – Kopaonik

Prvog dana prošlog vikenda sneg je više sati padao na području opštine Ivanjica praćen jakim vetrom, a u planinskim  područjima smetovi su dosezali i dva metra visine.
Image

Mediji su izveštavali o snežnim padavinama, često nepotrebno dramatično i kao da je sneg u ovo doba godine neuobičajena, dosad neviđena pojava. Ipak, ono što je začuđujuće, jeste da samo par nedelja nakon što smo shvatili da kolege u pojedinim redakcijama ne znaju baš najbolje gde se nalazi Šilovo, a gde Šipovo,  medijima se potkrala još jedna greška, koja svedoči o nepoznavanju nacionalne geografije.

Izveštavajući o velikoj količini snega koja je pala na području opštine Ivanjica, “Informer” piše o situaciji na putu Preko Brdo – Odvraćenica gde su usled jakih snežnih padavina, u smetu ostala zarobljena tri automobila. I to ne bi bilo sporno, da u naslovu ne stoji: “Skijaši zarobljeni u smetu kod Kopaonika – oglušili se o upozorenje, započeta akcija spašavanja”.

Istina je da Kopaonik ni jednom svojom padinom ne kači opštinu Ivanjica. Jedina zajednička opština koju dve najveće planine u ovom delu Srbije dodiruju, jeste Raška. Ipak, pomenuti put je desetinama kilometara udaljen čak i od ovog gradića.

Da zavejana deonica nema nikakve veze sa Kopaonikom, potvrđuje i izjava predsednika opštine Ivanjica, koji je citiran u samom tekstu.

“Prema rečima predsednika opštine Ivanjica Momčila Mitrovića radi se o skijašima koji nisu ispratili obaveštenja nadležnih o kretanju na toj deonici puta ka Novom Pazaru”.

Predsednika iste opštine kontaktirale su i “Novosti” za koje kaže, da su skijaši koji su u tri automobila bili zavejani na putu Preko Brdo – Odvraćenica na Goliji, odblokirani.

Da li je greška u naslovu posledica želje da se čitaocima da poznatiji orijentir o kom delu Srbije je reč ili je reč o elementarnom nepoznavanju geografskog prostora na kome živimo?

Čak i u slučaju da postoji potreba da izveštavamo o nepoznatom terenu, i najjednostavnija Gugl pretraga daje smernice o tome gde se na području Srbije nalazi koji put i na teritoriji koje opštine se koja planina nalazi. To je važno iz bar dva razloga…

Najpre, ukoliko napišemo da su putnici zavejani na putu “kod Kopaonika”, negde sugerišemo građanima da se ne upućuju ka tom planinskom centru jer je situacija na putevima kritična. Tog dana, to nije bio slučaj, jer je čak i Auto-moto savez Srbije izvestio da je za razliku od puta ka Goliji, put ka Kopaoniku prohodan i da je mehanizacija na terenu.

I drugo – uloga medija je da edukuje! Čak i ako nikada nismo čuli za Goliju, iz jednog dobro napisanog izveštaja, uz makar i osnovno pojašnjenje geografskih pojmova koje smo PROVERILI, javnost dobija osnovnu informaciju o prostoru na kome živi, znači, podižemo nivo opšte kulture u društvu.

Gomila naslova u mnogim medijima koji su se pojavljivali tih snežnih dana, izazivaju strah od vremenskih nepogoda i stvaraju paniku među putnicima i vozačima.

Bilo je naslova poput: “Haos u Srbiji, pogledajte snimke kataklizme”, ”Nevreme pravi haos u Srbiji” i slično.

Jedina kataklizma sa kojom se realno suočavamo ovih dana je kataklizma dezinformacija.

Novinarka informativnog programa Televizije Nova Marija Čanković za Radio Mitrovica sever o dezinformacijama i lažnim vestima.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.