11:32, 14.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Još jedan smrtni slučaj od posledica COVID-19 u srpskim sredinama na KiMJoš jedan smrtni slučaj od posledica Kovida-19 zabeležen je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Radi se o pacijentkinji koja je juče preminula, starijoj od šezdeset godina.

jos-jedan-smrtni-slucaj-od-posledica-covid-19-u-srpskim-sredinama-na-kim

Radio Kontakt Plus

To je danas na konferenciji za medije saopštio v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica doc. dr Zlatan Elek.

Prema njegovim rečima, dva pacijenta, koja su zahtevala veliku kiseoničnu potporu, juče su transportovana u KC Niš.

Od transporta jedne pacijentkinje je moralo da se odustane zbog njenog lošeg kliničkog stanja i ona je  preminula juče popodne.  

U ZC Kosovska Mitrovica trenutno su hospitalizovana 93 pacijenta obolela od COVID-19, rekao je dr Elek.

Od pomenutog broja, 11 pacijenata je smešteno u trijažnom centru, 67 u kovid bolnici, a 15 na infektivnom odeljenju.

Ovi pacijenti su uglavnom sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, gde većina zahteva kiseoničnu potporu, precizirao je dr Elek, naglašavajući da nema pacijenata na respiratorima.

Međutim, ono što zabrinjava, kako kaže, jeste veliki broj mladih koji su inficirani virusom korona, što, prema njemu, proističe iz toga da nismo bili disciplinovani. 

“Da smo se pridržavali propisanih mera i da nije bilo javnih okupljanja, mi ne bismo bili u situaciji u kojoj smo danas. Otprilike su to mlađi ljudi, oni koji u u bolnici su sa srednje teškom i  teškom i kliničkom slikom. Nekada smo jednom u 20 dana dobijali šleper kiseonika, a to nam se sada potroši za svega dva dana, s obzirom da većina pacijenata zahteva dodatnu kiseoničnu potporu. Neki su čak i na 13, 14 litara kiseonika, što je zabrinjavajuće”, istakao je dr Elek. 

Naglašava i da smo u prvom piku epidemije imali manje pacijenata i manje upala pluća, nego što je to sada slučaj.

“Sada imamo mnogo veći broj upala pluća. A kako će ko odreagovati na upalu pluća, to je individualno, u zavisnosti od imuniteta i toga kako će odreagovati na terapiju. Jedino što je tačno, jeste da sada imamo povećan broj upala pluća. Što se pre jave lekaru, mogućnost suzbijanja te upale pluća je veća, što kasnije, onda je gora i klinička slika”, podvukao je dr Elek. 

Dodaje i da je određeni broj zdravstvenih radnika oboleo.

Ipak, očekuje vidno poboljšanje  epidemiološke situacije u narednih 7 do 10 dana, ukoliko se svi budemo pridržavali propisanih mera zaštite. 

Prema rečima dr Eleka, ukupni kapaciteti ZC Kosovska Mitrovica za potrebe kovid pacijenata su oko 180 mesta i ima sve što je potrebno kada su u pitanju oprema i lekovi.

“Pre neki dan dobii smo devet respiratora od Vlade Republike Srbije – pet kliničkih i 4 mobilna, sasvim dovoljno zaštitne opreme, maski, kaljača, skafandera. U ovom momentu raspolažemo i sa svim lekovima, tako da nema bojazni što se toga tiče”, rekao je dr Elek.

Pomoć zdravstvenom osoblju u Kosovskoj Mitrovici trenutno pružaju koordinator za anesteziju i dva infektologa. 

Ukoliko broj zaraženih nastavi da raste, dr Elek kaže da su za te potrebe planirali dom broj 2, i da se čeka saglasnost Ministarstva prosvete.

Napominje da je dom već prilagođen što se tiče medicinskog dela, ali se nadaju da im neće trebati. 

Imajući u vidu činjenicu da ne poštuju baš svi zaraženi i njihovi kontakti meru kućne izolacije, dr Elek kaže da zdravstveni radnici mogu samo da poruče svima da se pridržavaju samoizolacije, a ostalo je na  Kosovskoj policiji.

“Normalno da apelujemo da svi koji su u samoizolaciji, to treba da ispoštuju u potpunosti, iz prostog razloga da ne bi proširili infekciju po gradu i na ostale naše sugrađane”, rekao je on.

Dr Elek je rekao i da je zdravstveni sistem prenapregnut i da će izdržati koliko se mi kao građani budemo pridržavali mera predloženih od strane Kriznog štaba – nošenje maski, distance od 2m, zabrana javlng okupljanja za više od pet lica.

Inače, Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica svakog dana uzorkuje po 60 lica.

Podsetimo, prema poslednjim informacijama, ovaj Zavod od početka epidemije, do danas je uzorkovao ukupno 2.435 lica, a kod 413 osoba potvrđeno je prisustvo virusa korona.

Pozitivni po opštinama od početka epidemije: Kosovska Mitrovica (147), Zvečan (62), Leposavić (93), Zubin Potok (47) i u srpskim sredinama južno od Ibra 64 obolela lica.


Tagovi: ZdravstvoKorona virusKosovoMitrovicaKrizni štab

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije