Jovanović: Prihvatanjem francusko-nemačkog predloga, Vučić otvorio „Pandorinu kutiju“

Na predstojećoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, Nova Demokratska stranka Srbije jasno će iskazati svoj stav – a to je apsolutno protivljenje francusko-nemačkom ...
Image

To je danas iz Kosovske Mitrovice poručio predsednik Novog DSS-a, Miloš Jovanović.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, prema pisanju medija, biće održana 2. februara, a kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Sednica je zakazana nakon izražavanja spremnosti predsednika Srbije da prihvati francusko-nemački koncept o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema rečima Miloša Jovanovića, sramno je što se uopšte raspravlja o nečemu što je neprihvatljivo, suprotno Ustavu, te najvitalnijim nacionalnim interesima i što bi, kako kaže, vodilo Srbiju u propast. 

„Zato što to nije samo pitanje KiM, već i pitanje Republike Srpske. Zapravo je pitanje da li ćemo Srbiju da pretvorimo u koloniju evroatlantizma. To je apsolutno neprihvatljivo i sramota je što o tome pričamo“, izjavio je Jovanović za Radio Kontakt Plus.

Optužio je predsednika Srbije da je prihvatanjem francusko-nemačkog predloga otvorio „Pandorinu kutiju“.

„O tome pričamo zato što je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa 'velikom petorkom', izašao i rekao da je izrazio spremnost na prihvatanje koncepta i spremnost da se radi na implementaciji tog sporazuma. To nije smeo kao predsednik da uradi, jer se zakleo na potpuno suprotno. Dakle, iskazaćemo jasan stav – a to je apsolutno protivljenje francusko-nemačkom predlogu“, kategoričan je Jovanović. 

Upitan šta očekuje od predstojeće sednice, Jovanović kaže da debata neće biti kvalitetna, jer predviđa napade i diskvalifikaciju od strane vladajuće stranke i većine. 

„Ni prošli put to nije bila konstruktivna rasprava. Neće biti tek sada. Mislim da će iskorisiti tu skupštinu za dve stvari – da u javnosti predstavi nas koji smo protiv tog sporazuma kao neodgovorne, neinteligentne ili ko zna kakve sve ljude; druga linija će mu biti da opravda to što se događa“, navodi Jovanović.

Na pitanje koje će korake Novi DSS preduzeti da spreči potpisivanje francusko-nemačkog predloga, Jovanović kaže da će iskoristiti sva institucionalna i vaninstitucionalna sredstva. 

„To podrazumeva i ulicu, možda i blokade, podrazumeva mnogo toga, jer ponavljam, ovo mora da se spreči. Ako se ne spreči, Aleksandar Vučić mora da ode. Ako krene ka tome, mora da se menja vlast i onda ćemo raditi sve da dođe do vanrednih izbora što pre. Nećemo sedeti skrštenih ruku“, poručuje. 

Dodaje da im je sada glavni cilj da se osujeti francusko-nemački predlog i „da se građanima objasni da je ovo samoubistvo Srbije“. 

„To je kapitulacija. To je sporazum o pokoravanju Srbije i to mora da se osujeti po svaku cenu“, izričit je.

Kaže da se sada glavna borba vodi u Beogradu.

„Ako bude ulica, ko može da dođe, neka dođe. Ko ne može, ne mora, nikakva obaveza. Dakle, vi ste ovde u najnezgodnijoj poziciji. Kad kažem nezgodnijoj, to je eufemizam. Vi ste u vrlo, vrlo teškoj poziciji. Naravno, južnije od Ibra su i u goroj nego na severu. Ipak, evo i sever, koji je nekako bio neosvojiva tvrđava i bastion, polako kleca. Kleca zbog jedne pogrešne politike.“

Mišljenja je da je ovo presudna godina u borbi za Kosovo i Metohiju i za Srbiju kao takvu.

„Ili će srpski narod ostati veran i dostojan svoje istorije i sa ambicijama da znači nešto svetskoj istoriji, odnosno da bude krojač svoje sudbine ili ćemo postati predmet istorije“, zaključuje lider Novog DSS-a.

Miloš Jovanović je u okviru redovnih sastanaka, pored Kosovske Mitrovice, obišao i odbore Novog DSS-a južno od Ibra – u Kosovskom Pomoravlju, Štrpcu, Velikoj Hoči…
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.