13:13, 10.02.2020Izvor: RTV Kim

Jović: Obezbeđena sredstva za gradnju bolnice u GračaniciZamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Damjan Jović, najavio je danas početak gradnje bolnice u Gračanici. Kako je rekao, sredstva su uplaćena i čeka se određivanje lokacije.

jovic-obezbedena-sredstva-za-gradnju-bolnice-u-gracanici

Foto: RTV Kim

Nejasno je još uvek gde će bolnica biti izgrađena i kada će radovi početi, ali ono što se sa sigurnoću zna je da lokacija u Badovcu, gde je ranije bila planirana ova zdravstvena ustanova, više nije u igri.

Zna se takođe i da će za gradnju nove bolnice biti potrošeno više od 2 miliona evra i još toliko za njeno opremanje.

„To je najvažniji projekat južno od Ibra koji ćemo raditi i želeo sam i direktoru (Bratislavu) Laziću i kolektivu KBC-a da saopštim da smo sredstva za kupovinu placa na kojem će bolnica biti građena obezbedili. Sredstva su prebačena i pravni posao i sama transakcija biće završeni najverovatnije u narednih sedam do deset dana. Tako da odmah iza toga, kada budemo imali lokaciju, prelazimo na sledeću fazu projektovanja samog objekta i nadamo se da ćemo do kraja godine imati početak radova na novom objektu bolnice“, kazao je Jović, dodajući da će u narednih godinu i po dana biti vidljivi konkretni rezultati ulaganja države Srbije u zdravstveni sistem na Kosovu.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština (KBC) u Gračanici Bratislav Lazić zahvalio se, kako je rekao, na brizi i pomoći Kancelariji za Kosovo i Metohiju i drugim državnim organima, istakavši da se u KBC-u sa radošću očekuje nova bolnica.

„Dobijanje novih prostornih kapaciteta bi uz kadrove i sve ostalo što mi već imamo moglo da se zaokruži, da to dobije jednu visoku poziciju u smislu pružanja zdravstvenih usluga našem stanovništvu. Mi se tome nadamo i ja sam u potpunosti siguran da će to sve planski vrlo brzo realizovano“, kaže Lazić.

Osim najave o izgradnji bolnice, Jović je tokom posete Gračanici kazao da je sredstvima države Srbije obezbeđen i sanitarni materijal i lekovi za postojeću bolnicu i druge zdravstvene ustanove.

„Kontingent lekova je pre neki dan stigao za sve zdravstvene ustanove ovde na Kosovu i Metohiji. Naravno da tu ima problema, već godinama ima problema, ali uz velike napore te probleme se trudimo da rešavamo u najvećoj mogućoj meri“, kazao je on.

“Dobra vest je da snabdevanje sanitetskim materijalom urađeno pravovremeno. Stigla je velika količina koja je nama potrebna. Stigli su i lekovi pre neki dan, tako da bez obzira na velike otežavajuće okolnosti koje su konstantno prisutne ovde kod nas na terenu, mi uspevamo da funkcionišemo stabilno“, istakao je direktor KBC-a Bratislav Lazić.

Nakon što je KBC zaposlio deset novih lekara, nedavno su, kako je istakao Lazić, dodeljena još četiri mlada lekara, što će, kako očekuje, uticati na kvalitet i funkcionisanje ove zdravstvene ustanove.

„Nadležni da se pozabave onima koji zloupotrebljavaju državna sredstva“

Osim u zdravstvo, Damjan Jović je najavio i druga ulaganja, pre svega u poljoprivredu, proizvodnju hrane i stočarstvo. Kazao je da Kancelarija pojedinčano razmatra pristigle projekte građana sa Kosova, kako ne bi bilo zloupotreba.

Na pitanje RTV Kim da li su upoznati sa nezadovoljstvom dela stanovništva raspodelom sredstava, pre svega poljoprivrednih mašina, Jović je priznao da ima grešaka i da je pomoć dodeljivana i onima koji nisu bili "prioritetni" slučajevi.

“Zato sam i danas ovde da ne bismo takve greške pravili u budućnosti. Znam za slučajeve da je bilo da se pomoć dodeljuje ljudima kojima to ne bi trebalo da bude prioritetno namenjeno. Ne znači da i tim ljudima ne treba pomoći, ali postoje i teži slučajevi od onih gde se pomagalo.“

Jović je kazao da takve „greške“ nisu karekteristične samo za ovu sredinu, već za sredine širom Kosova, ali da to "zahteva još veće angažovanje svih nadležnih institucija".

„Onaj ko zloupotrebljava državna sredstva, zna se koja institucija treba da se bavi njegovim slučajem i mislim da će u narednom periodu, bar što se tiče Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i do sad smo se trudili, ali ćemo sada uložiti i dodatni napor da takve slučajeve svedemo na minimum, a tamo gde takve slučajeve uočimo da to jednostavno predamo nadležnim organima da se oni takvim ljudima ili neljudima pozabave“, kaže Jović.

Nakon obilaska sedišta Privremenog ograna opštine Priština i KBC Priština u Gračanici, predstavnik Kancelarije za Kim je obišao i nekoliko socijalno ugroženih porodica na teritoriji ove opštine.

Najpre je posetio porodicu Petrović, odnosno trojicu dečaka - Strahinju (17), Mihaila (12) i Nemanju (11) koji su ostali bez roditelja. O njima trenutno brinu stric i strina. Porodici Petrović je izgrađena kuća sredstvima opštine Gračanica.


Tagovi: GračanicaZdravstvoKancelarija za KiM

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije