Jović: Metode naše borbe nenasilne, neekstremističke, uz poštovanje Rezolucije 1244 i Ustava Srbije

Kosovska policija ima saznanja da na teritoriji Kosova deluju "ilegalne grupe ili organizacije" iz Srbije, a Specijalno tužilaštvo iz Prištine vodi istragu protiv nekih od ...
Image

„Kosovska policija, u saradnji sa drugim bezbednosnim institucijama na Kosovu, kao i sa međunarodnim partnerima, obrađuje sve podatke u vezi sa ilegalnim grupama koje mogu da naruše javni red i bezbednost“, odgovor je Kosovske policije za RSE, koji je ovaj medij u svom tekstu naveo.

Oni su podsetili i na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija krajem marta koji је upozorio javnost da „desetak ekstremno desničarskih organizacija iz Srbije“ pokušava da „destabilizuje bezbednosnu situaciju“ na Kosovu.

Među izlistanim organizacijama iz Srbije u tekstu su naveli i Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

„Pokret za odbranu Kosova i Metohije je formiran 2020. godine, dok je povereništvo otvoreno i na samom Kosovu početkom ove godine. Kako je tada saopšteno iz te organizacije, 'povereništvo će raditi na očuvanju pokrajine u sastavu Srbije'. Za glavnog poverenika imenovan je Nebojša Jović iz Severne Mitrovice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, dok su članovi i iz srpskih sredina južno od Ibra, Zvonko Mihajlović iz Štrpca i Nenad Kojić iz Vitine. Početkom marta je ovaj Pokret uputio 'apel za podršku Rusiji', osuđujući to što je Srbija podržala Rezoluciju UN, kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu“ – naveo je RSE. 

U reakciji na ovaj tekst glavni poverenik pokreta na Kosovu i Metohiji, Nebojša Jović, u saopštenju za medije navodi:

„Dakle, nikada i nigde niti smo spomenuli nasilje i bilo koji vid ekstremizma, eskalacije i sukoba, niti smo na sukobe pozivali, a pogotovo nismo bilo šta nasilno učinili“. 

On navodi da pokret nije registrovan u kosovskim institucijama, a da im pravo da se „nenasilnim i političkim sredstvima“ bore za ostanak KiM-a u Srbiji, daju, ističe – Ustav Srbije, činjenica da Kosovo nije članica UN i Rezolucije 1244 po kojoj je Kosovo i Metohija deo Srbije kao pravne naslednice SRJ. 

Jović podseća da je povereništvo pokreta za KiM od svojih aktivnosti imalo više saopštenja i dva apela na terenu – apel povodom referenduma o promeni Ustava Srbije i apel podrške, kako je naveo, „bratskom ruskom narodu“:

„Gde smo pozvali ukrajinski narod da zajedno sa braćom i našom i njihovom, Rusima, suprotstave se i poraze ukro-naciste i na taj način dovedu do momentalnog, prekopotrebnog mira, kao i zahtev da Zapad prestane sa nacističkim metodama jednoumlja, maltretiranja i šikaniranja Rusa širom Evrope“.

„Tako da, ni u jednom saopštenju, ni u jednom protestu, apelu, niti jedan nasilan potez, gest ili poziv koji sadrži nasilje nije napravljen. Niti će biti. A naše političke aktivnosti na očuvanju srpske pokrajine Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, niti će prestati, niti se pretnji uplašiti, niti zanemeti“ – naveo je Jović. 

Iznoseći kritike na račun RSE, Jović navodi i da ni srpski, ni albanski, ni bilo koji drugi narod nikada nikakvih opasnosti od ekstremizma niti stvaranja uslova za eskalaciju neće imati.

„Ali isto tako, na svaki akt direktnog ugrožavanja života naših ili porodica naših, naravno da ćemo odgovoriti i nastojati da se efikasno odbranimo. Ponavljam, odbranimo! Kosovo i Metohija je bilo, jeste i ostaće neodvojivi deo Srbije“ – zaključio je Jović. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.