14:41, 17.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Jevtić: Još uvek nisu otkriveni nalogodavci i izvršioci martovskog pogromaPovodom 16 godina od trodnevnog martovskog pogroma nad Srbima i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, reagovao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić.

kako-je-moguce-da-u-prisustvu-medunarodne-zajednice-u-xxi-veku-za-72-sata-nestanu-vekovi

Tanjug/Rade Prelić

Jevtić postavlja pitanje, kako je moguće da 16 godina kasnije nije otkriveno ko su nalogodavci i izvršioci tih zločina.  

“Danas, 16. godina posle martovskog pogroma i nasilja nad Srbima i dalje postavljamo jednostavno pitanje, kako je bilo moguće da u prisustvu međunarodne zajednice u XXI veku za samo 72 sata nestanu vekovi? Od tog kobnog dana, kojeg se svaki Srbin i danas nerado seća, nije sprovedena nijedna ozbiljna istraga, niti je otkriveno ko su nalogodavci i organizatori ovog masovnog i etnički motivisanog nasilja nad kosovskim Srbima,” - navodi se u saopštenju Jevtića.

U saopštenju se dodaje, da se nasilje nad Srbima i drugim nevećinskim stanovništvom nije završilo 2004. godine već da ono i dalje traje, i da će prestati onog trenutka kada sve zajednice na Kosovu uživaju jednaka prava i mogućnosti bez obzira na njihovu etničku, versku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost.

„Martovski pogrom danas je i napad na Srbe u Klini, nemogućnost odlaska i povratka u Đakovicu i Mušotište, obijanje kuće povratnika u Osojanu, prebijanje porodice Đokić iz sela Grizime, prebijanje Srba iz Prekovca, spaljivanje kuće porodice Konić u Klini, nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka i svi drugi etnički motivisani incidenti na Kosovu“, dodaje se u saopštenju Jevtića.


Tagovi: Dalibor JevtićGodišnjicaKosovoSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije