Kosovska vlada: Nove mere za srpske registarske tablice, zabrana od aprila 2023.

Vlada Kosova donela je novu odluku u vezi sa srpskim registarskim tablicama kojom je predviđeno nekoliko mera sankcionisanja onih koji nisu preregistrovali svoja vozila, a koje se ...
Image

Kosovski premijer je na sednici vlade predložio više stepena sankcionisanja onih koji nisu zamenili „ilegalne registarske tablice“  – srpske registarske tablice gradova na Kosovu – sa „RKS“ tablicama, javlja Klan. 

„Od 1. do 21. novembra mera će biti ukor. Zatim od 21. novembra, u trajanju od dva meseca, do 21. januara 2023, važiće novčana kazna, a onda ćemo od 21. januara imati probne tablice još dva meseca. Posle 21. aprila 2023. više neće biti probnih registarskih tablica, kao što ne može biti drugih tablica u Republici Kosovo“, rekao je Kurti na sednici kosovske vlade, piše Kallxo.

Odluku je dodatno pojasnio na konferenciji za medije, u ovom delu, govoreći na srpskom jeziku.

„Najpre, prve tri nedelje novembra meseca, svim vozačima koji imaju ove ilegalne tablice, do 21. novembra biće opomena, potom sledeća dva meseca od 21. novembra do 21. junuara 2023. godine biće kazna po zakonu, finansijska kazna – za sve one koji i dalje nisu konvertirali tablice na RKS, posle 31. marta više neće biti poreskih olakšica. Od 21. aprila sledeće godine nije moguće imati bilo kakve ilegalne tablice na Kosovu“, rekao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini održane neposredno nakon sednice vlade. 

Po Kurtijevim rečima, ove mere pokazuju „ozbiljnost vlade da sprovede odluku“, ali i „povećanu međunarodnu osetljivost za mir i bezbednost“. 

„Pokazujemo ozbiljnost da očigledno sprovedemo našu odluku, ali i da se svima pruži prilika da se integrišu. Ovo je način da primenimo zakon, ali i da imamo odgovor na povećanu međunarodnu osetljivost za mir i bezbednost“, rekao je Kurti na sednici kosovske vlade.

Neposredno pre održavanja ove sednice kosovske vlade sa kosovskim premijerom sastali su se predstavnici Kvinte. 

Odluka kosovske vlade usledila je posle više poruka međunarodnih predstavnika o tome da bi rok za preregistraciju srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu na „RKS“ tablice trebalo da se produži za 10 meseci. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.