SO Leposavić i Zubin Potok glasale za pripajanje Asocijaciji kosovskih opština

Skupštine opština Leposavić i Zubin Potok glasale danas za pripajanje Asocijaciji kosovskih opština
Image
Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Skupština opštine Leposavić jednoglasno je donela odluku o pripajanju ove opštine Asocijaciji kosovskih opština, saopštio je potpredsednik Samoopredeljenja u Mitrovici, Aljban Uka.

„U ovim trenucima u Skupštini Opštine Leposavić glasanjem bez ijednog prigovora, izglasano je da se Opština Leposavić pridruži Asocijaciji kosovskih opština! Nek nam je srećno!“, naveo je on na Fejsbuku, prenosi KoSSev.

Samo sat nakon što je Skupština Opštine Leposavić jednoglasno izglasala odluku da se ova opština pripoji Asocijaciji kosovskih opština, isto je učinjeno i u Zubinom Potoku.

I ova je potvrda stigla od potpredsednika stranke Samoopredeljenje u Mitrovici, Aljbana Uke, prenosi KoSSev.

„Posle Opštine Leposavić, Asocijaciji kosovskih Opština se pridružuje i Opština Zubin Potok, glasanjem koje je upravo održano u Skupštini Opštine Zubin Potok“, naveo je Uka takođe na Fejsbuku.

Prema ranijoj proceduri, odluka Skupštine opštine biće upućena Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, a zatim se prosleđuje Asocijaciji na razmatranje.

Ukoliko Skupština Asocijacije kosovskih opština odobri njihove zahteve za članstvo, opština Zvečan biće jedina na severu koja ovo pitanje, makar do sada, nije pokretala.

Prethodno je to učinila opština Severna Mitrovica. Zahtev ove opštine u Asocijaciji prihvatili su 22. avgusta.

Zubin Potok i Zvečan, ovakve odluke do sada nisu donosile.

Inače, čelnici ove četiri opštine na severu, iako opštinama u kojima većinu stanovništva čine Srbi – nisu srpske nacionalnosti.

Preko aprilskih izbora koje su Srbi bojkotovali, mandate su dobila četvorica albanskih kandidata.

Nasilnim ulaskom njih trojice u opštinske zgrade Zvečan, Zubin Potok i Leposavić – 26. maja, inače u zgrade koje su do tada delile strukture iz dva sistema – situacija na severu Kosova je eskalirala i tenzije su i dalje prisutne.

Opština Severna Mitrovica, jedina sa izdvojenom zgradom, od preuzimanja mandata Erdena Atića – kandidata iz Samoopredeljenja, funkcioniše normalno.

Drugi kandidat iz ove stranke, Ljuljzim Hetemi, gradonačelnik upravo Leposavića – još od 26. maja, prema pisanju kosovskih medija, iz opštinske zgrade nije izašao.

Kontakt Plus: Šta je Asocijacija kosovskih opština

Asocijacija kosovskih opština je nevladina organizacija koja okuplja opštine na Kosovu. Njena osnovna uloga je zagovaranje interesa opština pred centralnim institucijama. Funkcioniše kao platforma na kojoj opštine zajedno kreiraju zajedničke pozicije i zahteve. Asocijacija kosovskih opština nema izvršna ovlašćenja.

Ovu informaciju sa nama je u audio-podkastu nedavno podelila Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa.

„Npr. poslednjih nedelja i meseci su bili aktivni u vezi sa zahtevima za nadoknadu štete u onim opštinama u kojima su poplave jako pogodile stanovništvo. Sada su jako aktivni po pitanju zakona o taksama koji predviđa opraštanje duga u iznosu od 100 evra za takse na imovinu. Takođe imaju određenu ulogu i u organizaciji popisa. Bili su aktivni po pitanju plata. U suštini je zagovaračka platforma. Dakle, sve ono što bi moglo da pogađa opštine i dolazi sa centralnog nivoa, oni stvaraju zajedničke pozicije i traže od Vlade određene izmene. Takođe, mogu da komentarišu određene zakone i sl. Dakle, to nije telo sa izvršnim ovlašćenjima, funkcioniše kao NVO. Asocijacija kosovskih opština se formira na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakonu o udruživanju u nevladinim organizacijama“, obrazložila je Andrić Rakić.

Asocijacija kosovskih opština se finansira putem članarina opština.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.