Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kancelarija za KiM: 25 godina od otmice rudara kopa Belaćevac

Navršava se 25 godina od otmice srpskih rudara.
Image
Foto: Facebook

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetili su na godišnjicu kidnapovanja srpskih radnika Površinskog kopa “Belaćevac” kod Obilića.

U ranim jutarnjim satima pre 25 godina oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, podaci su Kancelarije za KiM.

“To je bio početak kampanje masovnog zločina i terora koju su albanski teroristi na Кosovu i Metohiji organizovali protiv civilnog, srpskog stanovništva, a upravo ovaj zločin pokazuje i pravu prirodu i prave ciljeve onoga što u Prištini nazivaju borbom za oslobođenje”, navodi se u saopštenju.

O njihovoj sudbini se ni danas zvanično ne zna ništa, ukazuju iz Kancelarije.

“Za četvrt veka, izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Кosovu i Metohiji nije ni pokušao da ponudi odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika. To najbolje govori o dometima takozvane međunarodne pravde na Кosmetu”, stoji u saopštenju.

Srbija, srpski narod i porodice žrtava, sa bolom i pijetetom nastaviće da neguju sećanje na srpske žrtve i da traže pravdu za zločin u kome su stradali rudari sa kopova u Belaćevcu, dok su obavljali svoj radni zadatak, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Povodom godišnjice kidnapovanja radnika u Belaćevcu, danas će u 11.00 sati na platou ispred opštine Gračanica biti održan skup.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.