Kancelarija za KiM: Brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta

Prethodne noći zapaljena je kuća povratničke porodice Jozić u selu Verić kod Istoka, a iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuju da su ovakvi napadi česta pojava. To, kako je saopšteno iz ...
Image
Foto: Facebook

Prethodne noći zapaljena je kuća povratničke porodice Jozić u selu Verić kod Istoka, a iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuju da su ovakvi napadi česta pojava.

To, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, potvrđuje “nesposobnost, ali pre svega izostanak želje i dobre volje Prištine da ovakva događanja onemogući i stvori uslove za suživot na Кosovu i Metohiji”.

“Srbi na Кosovu i Metohiji suočavaju se sa očigledno organizovanim nastojanjima ekstremista da se povratak raseljenih što je moguće više oteža ili spreči, a takva praksa je najprisutnija u Metohiji, gde je srpski narod bio prinuđen na najmasovnije iseljavanje.”.

I međunarodna zajednica, kao odgovorna strana na Кosovu i Metohiji, dodaju iz Kancelarije, dužna je da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se “obuzdala brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta”.

“Ćutanje i odsustvo odlučne reakcije znači mirenje sa posledicama tragičnog etničkog čišćenja i podršku šovinističkim političkim konceptima kojima ne sme biti mesta u savremenom vremenu i na tlu savremene Evrope”, stoji u saopštenju.

Vlasnik zapaljene kuće, Svetislav Jozić ključeve od kuće je dobio u petak od kosovskih institucija. Narednih dana je trebalo da stigne nameštaj, pa je u međuvremenu Jozić otišao u Jagodinu. Informaciju o zapaljenoj kući dobio je od komšije Albanca koji živi u blizini. Opširnije u posebnoj vesti.

Zapaljena kuća porodice Jozić u selu Verić kod Istoka


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.