Kancelarija za KiM i Srpska lista osuđuju upotrebu vatrenog oružja u Suvom Dolu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista osudile su današnju upotrebu vatrenog oružja u Suvom Dolu od strane Kosovske policije.
Image
Foto: Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Akcija policije provokacija sa ciljem zastrašivanja Srba

„Današnjom akcijom u gusto naseljenom delu Кosovske Mitrovice Кurtijeva policija je ponovo demonstrirala prekomernu upotrebu sile na severu Кosova i Metohije, sa jedinim ciljem zastrašivanja i sprovođenjem terora nad srpskim narodom“, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaje se da je policija danas u naselju Suvi Do ispalila više rafala „koji su završili po kućama srpskih domaćina, zgradama i prozorima“.

„Tek pukom srećom nije bilo povređenih ili stradalih u ovoj akciji prištinske policije, usred bela dana i to kada je na ulici, vikendom, veći broj meštana, što je unelo ogromno uznemirenje kod srpskog naroda koji je nebrojeno puta stradao upravo od strane Кurtijevih policajaca“, kaže se u saopštenju.

U Kancelariji ocenjuju da je reč je o „smišljenim provokacijama“, koje unose dodatni nemir i podižu tenzije na severu КiM, čega moraju da budu svesni i međunarodni predstavnici.

„Nikakva akcija pod plaštom obračuna s kriminalom ne sme biti povod za dodatnu eskalaciju na terenu i obračun sa srpskim narodom“, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Pucnjava primer bahatog ponašanja Kurtijeve policije na severu

Srpska lista najoštrije osuđuje današnju upotrebu vatrenog oružja od strane kosovskih policajaca u gusto naseljenom delu Кosovske Mitrovice prilikom jurnjave za motornim vozilom ulicama grada, usled koje je najdirektnije bila ugrožena bezbednost srpskih porodica koje su bile na ulicama i u svojim porodičnim domovima.

„Sijaset metaka“ koje su ispalili kosovski policajci završilo je u prozorima dečjih i dnevnih soba porodičnih domova, uništilo fasade na zgradama i izazvalo strah i uznemirenje naših građana, saopšteno je iz Srpske liste.

„Da ne bude zabune, apsolutno ne podržavamo nikoga ko vrši kriminalna dela, ali isto tako zahtevamo da se u radu policajaca poštuju pravila za realizaciju policijskih poslova u kojima je jasno naznačeno da nije dozvoljeno ugrožavati živote građana i dece. Uniforma kakva god daje ne sme biti pokriće za kriminalna dela onih koji je nose“, navode iz Srpske liste.

Dodaju da je primena vatrenog oružja danas mogla dovesti do stradanja nedužnih ljudi, jer je upotrebljeno vatreno oružje usred dana, kada se na trotoarima nalazilo desetine građana koji su izašli u šetnju sa svojom decom.

„Današnja pucnjava je ujedno primer bahatog ponašanja Кurtijeve policije na severu Кosova i Metohije koji mora biti osuđen kako od strane policijskog inspektorata tako i od međunarodnih predstavnika. Hapšenje izvršioca krivičnog dela ne može biti opravdanje za ugrožavanje života građana i njihove dece, i to mora naići na jasnu osudu. Policajci moraju biti primer poštovanja zakona, a ne umišljeni šerifi iz kaubojskih filmova“, zaključuje se u saopštenju.

Kosovska policija otvorila je danas vatru na osumnjičenog muškarca, nakon što je, kako su naveli, automobilom udario njihovog službenika, kao i vozilo policije u Suvom Dolu.

Suvi Do: Pucano na osumnjičenog nakon što je automobilom udario službenika i vozilo policije


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.