16:55 | 18.01.2023 Izvor: Radio Kontakt Plus

Petković: Kosovska policija vozilima sa 'KM' tablicama ne dozvoljava da koriste prelaze Jarinje i BrnjakPripadnici Kosovske policije ne dozvoljavaju vozilima sa "KM" tablicama da koriste prelaze Jarinje i Brnjak, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

kancelarija-za-kim-kosovska-policija-vozilima-sa-km-tablicama-ne-dozvoljava-da-koriste-prelaze-jarinje-i-brnjak

Foto: Radio Kontakt Plus

Direktor Kancelarije, Petar Petković, kazao je da kosovski premijer Aljbin Kurti “ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu”.

„Od jutros Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na prelazima. Vozaču saniteta zapretili su da sledeći put neće moći da uđe iz centralne Srbije na Kosovo i da prevozi bolesnike u vozilu sa 'KM' tablicama“, naveo je Petković.

Naglasio je da je “reč o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra 2022. godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji”.

„Tim sporazumom predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, 'KM' registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju preregistracije vozila. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka“, podsetio je Petković.

Pozvao je Evropsku uniju “koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine”.
Tagovi: JarinjeBrnjakKosovska policijaPetar PetkovićRegistarske tablice

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije