Kancelarija za KiM: Krivica Bačevića nije dokazana, skandalozna odluka suda

Кancelarija za Кosovo i Metohiju izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnje presude Osnovnog suda u Prištini kojom je Svetomir Bačević, iz Belog Polja kod Peći, osuđen na pet godina ...
Image

Bačević je osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće, navodi se u saopštenju iz Kancelarije za KiM.

“Radi se o skandaloznoj odluci suda, jer krivica Bačevića nije dokazana. Ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju, bilo ko od Srba koji se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen”, upozoravaju iz Kancelarije.

U saopštenju se podseća da je pre nekoliko dana Nikola Nedeljković, mladić iz Beograda koji je uhapšen na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana 28. juna ove godine, osuđen u Prištini na kaznu zatvora od osam meseci „za izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti“.

“U svakom normalnom društvu to bi bio odraz patriotizma, ali u Кurtijevoj 'demokratskoj' nazovi državi, okarakterisano je kao krivično delo”, navode iz Kancelarije.

“Sve presude izrečene pripadnicima srpskog naroda u pokrajini, očigledno su refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Кosovu i Metohiji i patološke mržnje prištinskih političara prema Srbima, a prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje”, dodaje se.

Iz Kancelarije poručuju da će pružiti svu moguću podršku i pravnu pomoć osuđenom Bačeviću i o njegovom slučaju obavestiti međunarodnu zajednicu.   


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.