Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kancelarija za KiM: Na školi „Sveti Sava“ u Klokotu grafiti „UČK“ i poruka mržnje

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je večeras da su na Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Klokotu, ispisani grafiti "UČK" i poruka mržnje.
Image
Foto: Kancelarija za KiM/Edit

„Ispisivanje poruka mržnje na Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ u Кlokotu koju pohađa više od 70-oro dece, još jedna je zabrinjavajuća potvrda da je mržnja prema svemu srpskom, čak i deci, ideološka osnova politike Aljbina Кurtija, i da je opasnost od nekontrolisane destabilizacije i eskalacije nasilja sveprisutna na Кosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Ovaj čin u Kancelariji vide kao ozbiljnu pretnju.

„Da grafiti koji slave terorističku organizaciju UČК i poruke ‘F**k Serbia’ na školi nisu puki čin huliganizma, već ozbiljna pretnja, govori nam i činjenica da su u napadima albanskih ekstremista ove godine u dva navrata rane od vatrenog oružja zadobila srpska deca, što su i javnost i pravosuđe u Prištini tretirali gotovo kao najobičniji prekršaj“, ističu.

Iz Kancelarije pitaju ako se oni koji pucaju na srpsku decu tretiraju kao počinioci saobraćajnih prekršaja, od čega imaju da zaziru oni koji sejući strah među srpskom decom zapravo žele da nateraju njihove roditelje na odlazak sa Кosova i Metohije.

„Кurtijevo odbijanje dijaloga i nespremnost da na Кosovu i Metohiji omogući uslove za normalan život srpskom narodu jeste implicitan poziv svakom albanskom nasilniku i ekstremisti da se ustremi na komšije druge nacije i vere, jer nasilje i ekstremizam su, u Кurtijevom poimanju sveta, očigledno pozitivne vrednosti, što je bez zadrške i javno potvrdio izrekavši da će Srbi da ‘pate i plate’.“

Prema evidenciji Kancelarije za KiM, ovo je 128. etnički motivisan incident usmeren protiv Srba na Кosovu i Metohiji od početka ove godine, i: „Jasna poruka da Priština ne namerava da učini ništa kako bi se situacija na terenu koliko-toliko normalizovala i Srbima omogućilo da žive bez strepnje i straha“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.