Kancelarija za KiM: Nedopustiv i zabrinjavajuć napad na konak crkve Svetog Jovana

„Nedopustiv je i zabrinjavajuć napad na konak crkve Svetog Jovana koja pripada metohu manastira Visoki Dečani“, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Image

U noći između 7. i 8. aprila, nepoznata lica provalila su u konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči.

U konaku je ispremeten inventar, odneseni su kablovi i isečena elektroinstalacija, prethodno je objavljeno na Fejsbuk stranici Manastira Visoki Dečani.

„Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u ovoj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika – Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

U saopštenju se dodaje da „svoje nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC, vlast u Prištini pokazuje i izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče ovakve napade“.

Iz Кancelarije zahtevaju da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili.

„Posebno očekujemo da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Кosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa, jer nas iskustvo uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.