Kancelarija za KiM: Obijena i opljačkana kuća povratnika u Osojanu

U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku, zatekao razvaljena ulazna vrata i ...
Image

Iz Kancelarije su posebno zabrinuti zbog, kako navode, činjenice da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Кurtija na vlast, prema evidenciji Kancelarije za KiM, sada ima već 230, zbog čega je, ukazuju, neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na КiM. 

Iz Kancelarije podsećaju da je Osojane, najveće povratničko selo na КiM, često bilo na meti napada i pljačkaša, sa, kako tvrde iz Kancelarije, očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Кosova i Metohije.

Iz Кancelarije za КiM izražavaju posebnu zabrinutost zbog najnovijeg slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika. 

“Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na КiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod. Zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na КiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama”, navodi se u saopštenju.

Slučaj je prijavljen nadležnim organima.

Iz Kancelarije zahtevaju da se pljačkaši u najskorijem roku privedu pravdi “kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na КiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija”.

Opljačkanog Tošića obišao je i predsednik Privremenog organa opštine Istok, Кosta Belošević, koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.