21:52 | 28.07.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Oštećena kapija na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u PrizrenuOštećena je kapija na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u Prizrenu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

kancelarija-za-kim-ostecena-kapija-na-ulazu-u-posed-crkve-svetog-spasa-u-prizrenu

Foto: Kancelarija za KiM

U Kancelariji kažu da je "najnoviji u nizu incidenata otkrila grupa hodočasnika, koja je otišla u obilazak crkve Svetog Spasa u Prizrenu".

"Antisrpska i anticivilizacijska histerija na Kosovu i Metohiji ne jenjava, uprkos upornim apelima zvaničnog Beograda na smirivanje tenzija i zaustavljanje napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve", poručuju iz Kancelarije.

Tvrde da je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji, kojoj su uputili apel da "najoštrije sankcioniše izvršioce ovog zlodela".

"Od početka godine ovo je 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve, što nedvosmisleno pokazuje stepen verske i nacionalne netolerancije Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji", ukazuju u Kancelariji.

Crkvu Svetog Spasa u Prizrenu podigao je 1330. godine vlastelin Mladen Vladojević.

Smeštena je na maloj zaravni ispod gradske tvrđave, u delu koji je nekada bio srpska četvrt.

Uvrštena je među srpske spomenike kulture od izuzetnog značaja, zajedno sa ostalim prizrenskim crkvama.

Albanski ekstremisti su je zapalili i teško oštetili tokom marta 2004. godine, iako se ispred crkve nalazio bunker nemačkih pripadnika KFOR-a.

Septembra 2013. godine razvaljena su ulazna vrata na crkvi i odneta je kapija.
Tagovi: SPCPrizrenKancelarija za KiM

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije