Kancelarija za KiM: Oštećenje imovine SPC primer netrpeljivosti Prištine prema svemu srpskom

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju osudili su pokušaj paljenja vrata crkve Sv. Pantelejmona u Prizrenu od strane nepoznatih lica, poručivši da je reč o “primeru netrpeljivosti ...
Image

U Kancelariji tvrde da je “noćas bačena eksplozivna naprava, kojom su ekstremisti pokušali da zapale ulazna vrata pomenute svetinje”.

Naveli su da se “samo pukom srećom u blizini našao prolaznik, brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata”.

„Dok Aljbin Kurti Srbima 'čestita' Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg hrišćanskog praznika pale svetinje SPC i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema našem narodu i pravoslavnim hramovima“, kazali su.

U Kancelariji su podsetili da su tokom martovskog pogroma albanski estremisti oskrnavili sve pravoslavne svetinje u Prizrenu.

„Oni bi po istom modelu ponovo da ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, da proteraju preostale Srbe sa ovih prostora. Sve su ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba, njihove i imovine SPC. Nekažnjavanjem počinioca ovakvih zlodela samo se daje vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe“, poručili su.

Naglasili su da “dodatno brine činjenica što međunarodna zajednica ne vidi stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, jer strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje”.

„Nedopustivo je da se u XXI veku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti. Nećemo prestati nikada da apelujemo da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verski spomenici SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na ovim prostorima“, istakli su u Kancelariji za KiM.

O sinoćnom incidentu javnost je jutros obavestila Kosovska policija.

Opširnije o tome čitajte OVDE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.