Kancelarija za KiM posle privođenja Srba u Klokotu: Dodatan pritisak i širenje straha u srpskim sredinama

Nakon što je iz Kosovske policije saopšteno da su privedena dvojica Srba koji se sumnjiče za upotrebu vatrenog oružja u Klokotu tokom proslave Božića, oglasila se Kancelarija za Kosovo i ...
Image

Potvrđuju da su dvojica Srba privedena, da je Kosovska policija pretresla njihove kuće, kao i da im je određeno 48-časovno zadržavanje. Kancelarija za KiM će im obezbediti besplatnu pravnu pomoć i advokata, a porodice je obišao i predsednik Privremenog organa opštine Vitina koji im je preneo podršku Kancelarije – navode.

Iz Kancelarije tvrde, međutim, da su dvojica Srba privedena jer se „tokom proslave Badnje večeri u porti crkve čulo nekoliko hitaca ispaljenih u vazduh“.

„Jasno je da se ovakvim hapšenjima, povezanim sa proslavom Božića, kao najradosnijeg pravoslavnog praznika, Srbima stavlja do znanja da nemaju pravo na svoje praznike, što najbolje pokazuje teroristički napad na Badnji dan u Gotovuši, kada je Albanac, pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, pucao u dečaka Stefana i mladića Miloša, samo zato što su nosili badnjak“ – ocenjuju iz Kancelarije za KiM. 

Oni navode da se na ovaj način na Srbe „vrši dodatni pritisak“ i „unosi strah“ u srpske sredine sa, kako navode – „jasnim ciljem da se oni onespokoje i proteraju sa svojih ognjišta“.

Podsetimo, Kosovska policija saopštila je večeras da su priveli A.S. (1992) i D.M. (1996) srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su 07. januara u Klokotu, povodom proslave Božića, pucali iz vatrenog oružja, te da treći osumnjičeni, takođe Srbin, nije pronađen i da za njim policija traga.

Privođenje je izvršeno, kako su naveli, nakon dobijenih informacija, te „obezbeđivanja i analize video snimaka“. 

Iz policije su naveli i da „dva automatska oružja AK47, za koje se sumnja da su korišćena u ovom slučaju, još nisu pronađena“.

Dvojici privedenih je nakon saslušanja određeno zadržavanje od 48 sati i protiv njih će tužilaštvo podneti krivične prijave za krivična dela „izazivanje opšte opasnosti“, „posedovanje, neovlašćena kontrola ili posedovanje oružja“ i „upotreba oružja“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.