Kancelarija za KiM: Prebijanje mladića u Leposaviću, prava slika stvarnosti

“Brutalno i ničim izazvano prebijanje srpskih mladića Đ. M. (24) i L. Đ. (23) u Jošanici kod Leposavića jeste prava slika stvarnosti u kojoj je srpski narod prinuđen da živi na Кosovu i ...
Image

Kako je saopšteno, oni su sa povredama hospitalizovani, a porodice mladića odmah je primio i predsednik Privremenog organa Zoran Todić i ponudio im pomoć i podršku.

“Ti momci su bez ikakvog povoda i razloga sinoć bili izloženi torturi od strane pripadnika specijalne policije ROSU, a najstrašnije je to što prekomerna upotreba sile i primenjivanje policijske torture nije puki incident, već direktan nalog vlasti u Prištini da se Srbi na svakom koraku maltertiraju i zastrašuju”, navode iz Kancelarije.

Dodaju da policajci albanske nacionalnosti “nema šta da traže na severu Кosova i Metohije”, te da je njihovo prisustvo “protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu”. 

“Očigledno zadatak Rosu specijalaca na severu je teror i zastrašivanje – i to sve otvorenije pokazuju.”

Iz Kancelarije za KiM ističu da u trenutku kada se, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, traži prostor za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, “na terenu Priština i dalje ulaže napore da se postigne sasvim suprotno i da srpsko-albanski odnosi budu dodatno narušeni, a međuetnički jaz produbljen”.

“Nema i ne može biti opravdanja za ovakvo surovo postupanje policije, i zato od međunarodnih organizacija i Brisela očekujemo da jasno osude ovaj i slične incidente, a od Prištine da za primer drugima kazni policajce nasilnike, jer u suprotnom će svaki siledžija u policijskoj uniformi imati blanko dozvolu da maltretira i prebija po sopstvenom izboru i nahođenju”, zaključuje se u saopštenju.

Prema pisanju Tanjuga, dvojica mladića zadobila su povrede u predelu glave i grudnog koša. Njima je ukazana pomoć u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

Direktor KBC-a dr Zlatan Elek, kazao je za Tanjug da su povređeni mladići dobro i da su pušteni na kućno lečenje.

Prema pisanju ovog medija incident se, kako su naveli, dogodio sinoć kada su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije u Jošanici kod Leposavića zaustavili automobil u kome su bili L. Đ. i Đ. M, a potom ih pretukli.

Iz Kosovske policije se, povodom ovog slučaja, još uvek nisu oglasili.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.