14:57 | 12.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Priština spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na КiM “Povodom održavanja referenduma u Republici Srbiji, Кancelarija za Кosovo i Metohiju uputila je na vreme zahtev Misiji OEBS na КiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u pokrajini”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

kancelarija-za-kim-pristina-spinovanjem-pokusava-da-zamaskira-najdirektnije-krsenje-ljudskih-prava-srbima-na-kim

Foto: Facebook/Kancelarija za KiM

Obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru КiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine, navodi se u saopštenju.

“Iz ove međunarodne misije smo zvanično obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Кosova i Metohije, ali da vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale ‘zeleno svetlo’ za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Кosova i Metohije.” 

Кancelarija za Кosovo i Metohiju se zbog ovakvog odnosa zvanično obratila i ambasadorima zemalja Кvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na КiM, tvrde iz Kancelarije. 

“Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na КiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244. Zato je apsolutno zlonamerna svaka plasirana vest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije obratio privremenim institucijama samouprave u Prištini koja spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na КiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja”, ocenjuju iz Kancelarije. 

Zbog toga su, kako se navodi, tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine “potpuno netačne i krajnje maliciozne”. 

“Podjednako, kao što su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa КiM biti omogućeno da glasaju preko ‘Кancelarije za vezu Srbije sa Кosovom’, koja je od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo. Podvlačimo da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara. Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine”, podvlači se u saopštenju. 

“Ukoliko u Prištini ne poznaju sporazume koje su potpisali, mogu ih velikodušno skinuti i pročitati na sajtu Vlade Republike Srbije ili Кancelarije za Кosovo i Metohiju”, poručuju iz Kancelarije.

Podsetimo, portparolka kosovske vlade Rozafa Keljmendi, izjavila je Glasu Amerike da kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa održavanjem referenduma na Kosovu.

"Nemamo nikakav zahtev Srbije o pitanju referenduma. Naš principijelni i velikodušni stav je sledeći - Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Građanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno o sistemu pravosuđa, kao tendencija Vučića da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze između ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na severu, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosovo. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše", navela je Keljmendi.

Referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije biće održan u nedelju, 16. januara 2022. godine.
Tagovi: Kancelarija za KiMKosovoReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije