Kancelarija za KiM: Na Kosovu bez izbora za savete nacionalnih manjina

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su kosovske vlasti zabranile da se na prostoru Kosova i Metohije održe izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji su zakazani za 13. ...
Image

„Iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na prostoru KiM održani svi ciklusi za izbor članova Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a poslednji 2018. godine, Aljbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na KiM ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo“ – stoji u saopštenju. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, navodi se u saopštenju, na vreme, u skladu sa dosadašnjim praksama, procedurama i dogovorima Beogarad i Prištine, uputila pismo misiji OEBS na KiM sa molbom da na terenu logistički pomogne u sprovođenju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, kao što je uvek uspešno činjeno. 

Međutim, juče je Kancelariji za KiM stigao odgovor kojim ih OEBS obaveštava da neće biti u mogućnosti da izborni proces sprovedu na KiM, jer je, kako navode, „Aljbin Kurti uskratio neophodnu podršku operaciji prikupljanja glasačkih listića po predviđenim linijama“. 

„Uskraćivanjem osnovnih prava manjinama na KiM, Kurti je ponovo pokazao svoje apsolutističko i nedemokratsko lice koje je i slika međunarodne zajednice koja se po ko zna koji put pokazala nespremnom da obezbedi poštovanje osnovnih građanskih i civilizacijskih tekovina na Kosovu i Metohiji u 21. veku“ – naveli su iz ove kancelarije Vlade Srbije. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.