Kancelarija za KiM: Priština želi da legalizuje otimanje srpske zemlje na severu

Pokrenuta je procedura za donošenje novog zakona o eksproprijaciji na osnovu kojeg “Priština želi da legalizuje otimačinu srpske zemlje na severu i na njoj gradi svoje vojne i ...
Image

U Kancelariji su kazali da kosovski premijer Aljbin Kurti želi “novu destabilizaciju prilika na terenu.”

„U pripremi je novi zakon i bilo koji srpski objekat ili zemlju vlasti u Prištini mogu proglasiti 'javnim interesom', pa na tom mestu graditi nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice“, naveli su u saopštenju.

Tvrde da na to posebno ukazuje član 7 pomenutog zakona, u kojem piše da se “legitimni javni interes odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih”.

„Nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje, koju Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa. Jasna je njihova namera da se ovim pravnim nasiljem brutalno obračunavaju sa srpskim narodom, koji je mirno i odlučno rekao ne okupaciji i otimačini“, naglasili su u Kancelariji.

Istakli su da je “Priština angažovala Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji”.

„Posebno je indikativno to što je za taj dokument navodno organizovana javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova i daleko od očiju javnosti. Danas ističe rok za dostavljanje komentara na predloženi dokument“, rekli su u Kancelariji za KiM.

Poručili su da će zajedno sa svojim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom “nastaviti pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kao i da će o svemu obavestiti međunarodnu zajednicu i Evropsku uniju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.