Kancelarija za KiM: Skraćena poseta Petra Petkovića KiM

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petru Petkoviću, koji je danas boravio u poseti Pasjanu povodom obeležavanja seoske slave Svete Bosiljke, Priština je skratila ranije najavljenu ...
Image

Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije za KiM, odlukom prištinskih institucija, Petkoviću je naknadno zabranjeno da na Trgu „Srbija“, u selu Gornje Кusce, prisustvuje sečenju slavskog kolača, povodom seoske Slave Sveta Bosiljka, kao i obeležavanju Svete Petke u Leposaviću.

„Meni je juče oko 16 časova u potpunosti odobrena poseta onako kako sam je najavio. Međutim, negde oko ponoći stigao mi je novi imejl gde je skoro 80 odsto programa moje posete zabranjeno“, izjavio je Petković u Pasjanu.

Dodaao je da mu Kurti ne zabranjuje samo odlazak u manastire na KiM, već mu od sada zabranjuje i prisustvo verskim obredima, te poručio da u Prištini treba da se dogovore kakve odgovore šalju kada im se najavi poseta iz Beograda.

„Oni neka se dogovore u Prištini kakav mi imejl šalju, da li prvi imejl šalje Kurti, a drugi Bisljimi ili kako već, jer očigledno je da su oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor KiM i očigledno ne spavaju, jer mi uvek nekako oko ponoći šalju imejlove – u gluvo doba kada sav normalan i pošten svet odmara“, kazao je Petković.

Istakao je da mu je, uprkos ovakvom razvoju događaja, drago što je bio sa svojim narodom u Pasjanu.

„Iako su mi u više navrata zabranjivali dolazak, pogotovu ovde u Кosovsko Pomoravlje, danas sam ovde zajedno sa vama, punog srca i to baš na praznik Svete novomučenice Bosiljke. Кroz teška vremena kroz koja smo prolazili još od vremena Turaka i pre toga, mi smo uspeli da ostanemo i opstanemo kao narod zato što smo imali ono što je imala Sveta novomučenica Bosiljka, a to je veru, strpljenje i veliku hrabrost. To je njena žrtva pred Bogom, kao što je i danas vaš opstanak i ostanak ovde velika žrtva. Radujem se što ovde u velikom broju vidim naš narod, posebno našu dečicu jer naša deca su budućnost, da ovde srpski narod ostane i vekovima koji su ispred nas“, naveo je Petković.

Poručio je da će Srbija nastaviti da ulaže u sve srpske sredine na КiM, a posebno, kako je istakao, u Кosovsko Pomoravlje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.