11:00, 16.02.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Zločin u Livadicama mrlja na licu međunarodne zajednicePovodom godišnjice zločina u Livadicama kod Podujeva, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ukazuju da više od dve decenije počinioci i nalogodavci ovog zločina nisu pronađeni i kažnjeni, te apeluju na međunarodne misije na Kosovu da ponovo otvore istragu za ovaj slučaj.

kancelarija-za-kim-zlocin-u-livadicama-mrlja-na-licu-medunarodne-zajednice

Foto: Facebook

Iz Kancelarije navode da se na današnji dan, pre dvadeset i jednu godinu, dogodio jedan od najmonstruoznijih zločina na Кosovu i Metohiji, u kome je, prilikom bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba. Svi oni su tog dana krenuli iz centralne Srbije u Gračanicu, da obeleže Zadušnice i posete grobove najmiljih, podsećaju. 

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Кragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao samo dve godine. 

“Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Кosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Međutim, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije dodaju da “obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu”.

Ovo je, ističu iz Kancelarija za KiM, mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a.

Iz Kancelarije apeluju pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela. 

“To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti”, navode iz Kancelarije poručujući da “Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da insistira na ovim zahtevima”.
Tagovi: PodujevoKancelarija za KiMGodišnjicaZločin

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije