Kancelarija za KiM: ZSO da bude formirana onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom

Zvanični Beograd nastaviće da insistira na tome da što pre bude formirana Zajednica srpskih opština i to onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom, poručili su iz Kancelarije za ...
Image

U Kancelariji tvrde da su predstavnici Prištine “pojačali propagandnu kampanju kojom nameravaju da obesmisle koncept ZSO, tako što pokušavaju da je svedu na nivo nevladine organizacije”.

Naveli su da će “Beograd nastojati da izdejstvuje čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

„Nećemo ni za jotu odstupiti od Prvog briselskog sporazuma i ostalih akata iz dijaloga koji jasno definišu ZSO. Zajednica srpskih opština nije i neće biti NVO, jer da je tako Priština se ne bi godinama svim silama naprezala da izbegne svoje obaveze proistekle iz Prvog briselskog sporazuma“, dodali su.

U Kancelariji su naglasili da “ZSO neće biti ono što bi Besnik Bisljimi ili Aljbin Kurti voleli da bude, već će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano”.

„Cilj Zajednice jeste da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ona može biti uspostavljena samo na način na koji je definisana u briselskom dijalogu, dakle sa suštinskim ovlašćenjima, jer ni Beograd i Srbi na tom prostoru ne bi pristali ni na šta manje od toga.“

Istakli su da će “naša odlučnost biti snažnija da se ovo važno pitanje konačno reši, što se u Prištini budu više opirali stvaranju uslova za formiranje Zajednice srpskih opština sa svim pripadajućim nadležnostima”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.