Kandidati na lokalnim izborima: Mogući incidenti tokom glasanja na severu Kosova

Kandidati na izborima u četiri opštine na severu Kosova Nedžad Ugljanin i Andrija Ignjatović kažu da dan glasanja 23. aprila neće proći u demokratskoj atmosferi, te da su uvereni da će biti ...
Image

Ignjatović: Može doći do nepredviđenih situacija

Partija kosovskih Srba na lokalnim izborima u Leposaviću ima kandidata za gradonačelnika i odbornike. Kako je rekao sekretar ove partije Andrija Ignjatović, na listi su mladi i obrazovani ljudi, te obični radnici i penzioneri. Istakao je da je ovo prvi put da oni nisu targetirani od strane Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zbog učešća, ali da nije siguran da će sve proći bez incidenata.

„Što se tiče izlaznosti vrlo je nezahvalno komentarisati kakva će izlaznost da bude, zato što živimo u jednom takvom okruženju gde jednostavno za noć se situacija promeni. Do izbora ima još tri, četiri dana tako da u ta tri, četiri dana ili u dan održavanja samih izbora može doći do nekih nepredvidivih reakcija pojedinaca ili grupe i mogu se izazvati neki problemi koji mogu bitno uticati na izlaznost građana“, kazao je Ignjatović na debati u Medija centru u Čaglavici.

Ignjatović je istakao da od Beograda u budućnosti očekuje konstruktivniji pristup prema političkim predstavnicima Srba sa Kosova, te da prestane da deli Srbe na lojalne i izdajnike.

„A da u tom smislu daje podršku samo jednoj listi, odnosno Srpskoj listi jer znamo da na Kosovu postoje i druge srpske liste koje zastupaju interese srpskog naroda. Znamo da Priština organizuje ove izbore, ali u velikoj meri održavanje izbora zavisi i od Beograda. Ako Beograd omogući na neki demokratski način održavanje izbora bez targetiranja, ucena i pretnji, već da pusti da narod sam bira po svojoj volji i sam odabere svog političkog predstavnika, onda u tom slučaju narod kako bude odlučio, takva odluka treba da bude ispoštovana i od strane Beograda“, kazao je on.

Pantović: Najviše verujem Kurtiju

Kao nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović se prijavila na izbore za gradonačelnicu Zvečana. I na prošlim izborima je bila kandidatkinja, a pred ove je javnosti postala poznata zbog sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem koga je na društvenim mrežama nazvala „prijateljem“. O njemu ima samo reči hvale.

„Što se tiče gospodina Kurtija, prvo on je jedan čovek pa onda političar. Bez obzira kako ga ljudi predstavljaju, kao srbomrsca i on će da istera Srbe ili tako nešto. Mogu vam reći i više njemu trenutno verujem nego bilo kome, od političara, najiskrenije. Razgovor sa njim je bio kao razgovor sa pravim čovekom, prijateljem i političarem. Takav razgovor nisam mogla da imam sa svojim predsednikom opštine, Srbinom“, kazala je ova kandidatkinja.

Ukoliko postane gradonačelnica, Pantovićeva obećava da će Zvečanu vratiti stari sjaj, jer kako ističe, sada ovaj gradić izgleda kao ruglo. Govoreći o odustajanju Srpske liste da učestvuje na izborima, Pantovićeva kaže da je to najbolja odluka ikada.

„Znam da su nemilosrdni, a njihov bojkot sada na ovim izborima je jedna od najpametnijih stvari koju su učinili za deset godina. Zato što su uništili sve, ja mislim da su obezbedili sebe i svoje naslednike, tako da njihov bojkot je najbolje rešenje za sve Srbe na Kosovu“, navodi Pantovićeva.

Ugljanin: Sigurno će biti incidenata

Predstavnik GI „Mitrovica“ Nedžad Ugljanin podsetio je na prethodne izborne cikluse na severu Kosova i na incidente koji su ih pratili. Ni sada nije optimista da će biti drugačije, ali veruje da će izbori biti održani uz veliko prisustvo policije. Takvi izbori, prema njegovom mišljenju, ne mogu biti demokratski.

„Mi želimo da se stvori višepartijski sistem. Nažalost, živimo već desetak godina u jednopartijskom sistemu sa jednim mišlljenjem, kako kaže jedan čovek tako funkcioniše. Nadamo se da izbori proteknu, ne u demokratskom duhu, već u miru što je veoma teško, naročito u ovakvoj situaciji, ali narod je umoran i od izbora i samim tokom izbora, i nakon izbora. Mi želimo da se ovi izbori obave makar u miru bez nekih incidenta. Nažalost, moram da naglasim da će sigurno biti incidenata. Ali za to treba da preuzmu odgovornost Kosovska policija i međunarodni činioci“, kazao je Ugljanin.

Na pitanje od koga očekuje incidente, Ugljanin navodi da će to učiniti predstavnici Srpske liste. Koji to čovek odlučuje o svemu, Ugljanin nije želeo da podeli sa novinarima.

„Kada kažem indivitualno, mislim da iza toga stoji Srpska lista koja funkcioniše iz Beograda i veoma interesantno što u Kancelariju za Kosovo i Metohiju, ja još ne znam da je neko sa Kosova iz srpske zajednice uključen u tu Kancelariju, već su svi iz gradova Srbije. Oni se pitaju za vas, vi nemate samoodlučivanje, mi to znamo, ne možete ni o čemu da odlučujete, da l' ćete sutra na posao ili nećete, vi morate da budete sutra na poslu, morate biti na glasačkom mestu, morate da glasate za onog za koga vam oni narede. Nažalost, znamo i kako funkcioniše severni deo.“

Slično odgovara i Andrija Ignjatović iz Partije Kosovskih Srba.

„Neprijatnosti očekujemo upravo od one strane koja ovo radi i sa autima i sa barikadama. Zna se ko se izvodi na ulice. To su radnici zaposleni u srpskom sistemu koji su uslovljeni. Mogu slobodno reći, naterani na takve postupke. Siguran sam da oni tako ne misle i da razmišljaju svojom glavom, situacija bi bila daleko drugačija.

Arsenijević ne učestvuje jer „građani neće izaći“

Predsednik GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, odlučio je da se ne kandiduje na izborima u opštini Severna Mitrovica. Potvrđuje da su pritisci bili presudni na njegovu odluku.

„Pritisak je postojao. Od porodice, prijatelja jer su smatrali kao što i ja smatram sada da nama nije mesto tamo kada naš narod nije tamo. Prošetajte među građane, pitajte građane da li žele da izađu i da sam kandidat verujte mi da ne bi bila neka izlaznost. Građani sigurno ne bi izašli na ove izbore zbog niza stvari koje su se desile u poslednje vreme. Nije tu samo Srpska lista, jeste ona krivac za mnoge stvari…“, rekao je Arsenijević.

Arsenijević međutim, ističe da ostaje opozicija na severu Kosova bez obzira na to što ne učestvuje u ovom izbornom ciklusu. Kazao je i da građane neće pozivati na bojkot.

Izbori u četiri opštine na severu Kosova održaće se 23. aprila. Srpsku zajednicu zastupaju samo nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović i Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića. Srpska lista se odlučila na bojkot zbog neispunjavanja njihovih uslova o formiranju ZSO i povlačenju kosovskih specijalaca sa severa Kosova.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.