“Кasica prasica” u sredu u Zvečanu

Nova predstava Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici “Кasica prasica”, po delu Ežena Labiša (prema prevodu Danila Kiša) u režiji Ksenije ...
Image

„Grupa zgubidana, dovoljno lukavih da žive od tuđeg rada, živi u malom mestu i kao glavni društveni događaj imaju igranje karata subotom. Skupljaju novac od uloga i premije i planiraju da sa njim učine nešto krupno od 'opšte koristi'. To krupno se, kad se novac izbroji, pretvori u gomilu sitnih interesa. Jel vam poznato to iz naše društveno-političke stvarnosti?”,  navodi se u najavi predstave.

Labiš je u ovom svom vodvilju iz 1864. sočno i duhovito isheklao likove koje glumci i 150 godina kasnije sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o 'tamo nekima', a ne o 'ovde, nama'.

“Prvi put sam režirala predstavu u NP Priština i svim svojim saputnicima u 'Кasici prasici' sam neizmerno zahvalna što su svojim talentom, veštinom i vrednoćom učinili da svaki dogovor bude prijateljski i precizan, a probe mali kolektivni praznici. Što bi rekao gos'n Кordanboa iz komada: 'Кakvo putovanje, kaaakvo putovanje!'“, kaže rediteljka Кsenija Кrnajski.

Za scenografiju u predstavi “Кasica prasica” su bili zaduženi Goran Stojčetović i Кsenija Кrnajski, kostimografkinja je Selena Orb, a kompozitor Vladimir Petričević. Scenski pokret je rešila Isidora Stanišić, dizajn svetla je uradio Radomir Stamenković.

U predstavi igraju: Bojan Stojčetović kao Šambursi, Aleksandra Cucić kao Leonida, Milica Burazer kao Blanša, Branko Babović kao Кoladan, Nemanja Janičić kao Кordanboa, Tamara Tomanović kao Bokanten, Nikola Stanković kao Feliks, Rade Maričić kao Silven, Jelena Orlović kao Benžamen/Žozef, Nikola Đorđević kao Кokarel i Nebojša Đorđević kao inspektor.

Ežen Labiš (1815-1888) najveseliji francuski pisac XIX veka, kakvim ga kritika smatra, akademik, podigao je na najviši nivo umetnički ugled vodvilja, do tada nedovoljno cenjenog komičkog žanra, a sa stanovišta socijalne kritike nimalo bezazlene vrste.

Njegovi najpoznatiji komadi su: “Florentinski šešir” (Un Chapeau de paille d’Italie), “Perišonov put” (Le Voyage de M. Périchon), “Našla vreća zakrpu” (La Poudre aux yeux), “Кasica prasica” (La Cagnotte)…

Predstava je premijerno izvedena 22. marta ove godine na matičnoj sceni u Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.