„Presuda zbog izgovorene reči – pokazatelj nedemokratskog i antisrpskog lica vlasti u Prištini“

Prištinski Apelacioni sud potvrdio je juče prvostepenu presudu, kojom je bivši gradonačelnik Zvečana Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora, zbog navodnog izazivanja nacionalne, ...
Image

U Kancelariji tvrde da je presuda Apelacionog suda “doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski”.

„Todosijević je osuđen zato što je domaćin, srpskog roda, imena i prezimena. On uprkos torturi, kroz koju i njegova porodica prolazi, ne želi da napusti svoje ognjište. Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni Todosijević i njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini – pokazuje da je čitav proces farsa, sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde, a sa ciljem njihove stigmatizacije u javnosti“, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Advokat koga je angažovala Kancelarija za KiM “nastaviće borbu za pravdu i iskoristiće mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštite zakonitosti”.

U Kancelariji su kazali da su “o ovom nečuvenom potezu Prištine” zvanično obavestili specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka.

Naglasili su da je potrebno da se “u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.