19:04, 15.11.2019Izvor: RTK 2

KEDS: Sve spremno za predstojeću zimsku sezonuPredstavnici kosovske kompanije za energetsko snabdevanje i distribuciju (KEDS), poručuju da je sve spremno za predstojeću zimsku sezonu. Izvršen je i remont, a isključenja su moguća usled loših vremenskih uslova.

keds-sve-spremno-za-predstojecu-zimsku-sezonu

Foto: TPP Kosova B (KEK)

Iz KEDS-a kažu da spremno dočekuju zimu.

“Mogu da kažem da će ove zime biti mnogo bolje od prethodne. Ulažemo maksimalne napore, međutim ne mogu da govorim o celom energetskom sistemu, jer je za proizvodnju električne energije zadužen KEK. Ima i povremenih redukcija, koje se dešavaju iz dva razloga. Prvi je zbog popravke mreže na celoj teritoriji Kosova i o tome blagovremeno obaveštavamo stanovništvo putem medija, a drugi je zbog vremenskih uslova. U nekim slučajevima, kada duva jak vetar, kao što je bilo ove nedelje, imali smo probleme koje smo sanirali u najkraćem mogućem roku", kaže Viktor Bužalja - portparol KEDS-a.  

Iz Kosovske kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom poručuju, da je naplata električne energije na zadovoljavajućem nivou, ali da problem predstavlja zloupotreba struje.

"Sarađujemo sa sudovima, kako bismo sprečili zloupotrebu. Preduzeli smo mere i putem drugih mehanizama, ekipe koje su stalno na terenu to regulišu. Uspeli smo da smanjimo gubitke, koji su i dalje veliki, negde oko 18-19%. Naš cilj je da se gubici nađu u normalnim okvirima. Potrebno je da građani prijave slučajeve zloupotrebe, I veće angažovanje sudova kako bi rešili ovo pitanje", kaže Bužalja.  

Građani centralnog Kosova kažu da je trenutno snabdevanje električnom energijom zadovoljavajuće.

"Što se tiče elektro-snabdevanja situacija je ok, kada nisu neki veći vetrovi, oluje - imamo stalno struju. Što se tiče potrošnje, malo je skupa to moram da naglasim, zimi malo više trošimo. Skoro je bila oluja, tada nam je struja nestala na dva sata. Kako plaćamo takva nam je i struja".

„Ima struje, nije loše, nek priča ko šta hoće nije ni skupa, dobro je“.

„Ima restrikcija, nismo baš zadovoljni“.

„Zimi više trošimo struju, više je i plaćamo. Ja plaćam oko 30 evra, a ne trošim mnogo“.

Iz Energetske korporacije Kosova (KEK), zadužene za eksploataciju uglja i proizvodnju električne energije,  potvrđuju da je remont uspešno obavljen i da je sve spremno za početak zimske sezone.

Građanima se preporučuje racionalnija potrošnja u hladnim danima, kako ne bi došlo do preopterećenja elektro-mreže.


Tagovi: Električna energija

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije