Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

KFOR: Analiziramo zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na Kosovo

Iz Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da se "trenutno analizira nedavni zahtev Srbije" za povratak do 1.000 pripadnika njenih snaga na KiM i da će ta ...
Image

KFOR je, kako je navedeno u saopštenju, nedavno „pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga“, što se pokazalo „kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj saradnji sa Vladom Crne Gore, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, institucijama na Kosovu i EULEX-om“.

„Povećanje prisustva trupa bilo je neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija“, dodali su.

Istakli su i da KFOR redovno izvodi vežbe „osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga“, podsetivši da je poslednja vojna vežba održana 19. decembra u kampu Novo Selo.

Vežba u Novom Selu sprovedena je da kako bi se obučile i testirale sposobnosti jedinica da garantuju slobodu kretanja korišćenjem raspoloživih sredstava – teških logističkih vozila i inžinjerijskih sredstava, precizirali su.During the last days, the #NATO-led #KFOR mission conducted a series of exercises in northern #Kosovo to test its capabilities to continue ensuring a safe and secure environment and freedom of movement.Read more: https://t.co/n32f2I3PFX pic.twitter.com/YxD1c1g5OD— @NATO – KFOR (@NATO_KFOR) December 21, 2022


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.