19:35, 12.04.2021Izvor: Tanjug, RTS

Kfor: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićenaCelokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju "fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali".

kfor-celokupna-bastina-na-kosovu-mora-biti-zasticena

Foto: Tanjug /Zoran Žestić

Nakon što je organizacija "Europa Nostra" manastir Dečane proglasila za jednu od najugroženijih, a iz Prištine na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umešan u ratne zločine na Kosovu, u Kforu za Tanjug kažu da će nastaviti da "blisko sarađuju sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona EULEKS, u skladu sa principima odgovornosti".

Iz misije podsećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a kosovske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

"Misija KFOR-a predvođena NATO i dalje je usredsređena na svakodnevnu primenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu", navedeno je iz misije.

Iz Kfora podsećaju da svaka promena obima aktivnosti podleže uslovima na terenu i može uslediti samo odlukom Severnoatlantskog saveta - nadležnog tela NATO za donošenje odluka.

Organizacija "Europa Nostra", koja aktivno deluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.

Pored Visokih Dečana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.


Tagovi: SPCBezbednostKFOR Sava JanjićVisoki Dečani

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije