Babin Most: Mirno posle napada na dvojicu Srba

Dan nakon ranjavanja dvojice Srba u Babinom Mostu je mirno, ali je u selu vidljivo prisustvo Kosovske policije i italijanskih Karabinjera. Meštani su uznemireni zbog poslednjeg napada ali ...
Image

Grupa albanskih mladića koja je sinoć napala Nemanju Mitrovića ispred lokalne igraonice od ranije je i meštanima i policiji poznata po incidentima i provokacijama. Međutim, kako u izjavi za RTV Kim kaže, predsednik sela i Privremenog organa opštine Obilić, Goran Dančetović, ovaj napad je jedan od najozbiljnijih u poslednjih nekoliko godina.

„Sinoć oko 21 sat grupa mlađih Albanaca napala je Nemanju Mitrovića. Prilikom napada Nemanja je pozvao svog oca koji je prišao da odbrani sina, međutim Nemanja je uboden u predelu između ramena i vrata a Saša je zadobio površinske rane na stomaku“, kazao je Dančetović i dodao da su dvojica Srba iz Babinog Mosta još uvek u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Dančetović navodi da su napadači punolatena lica koja su već bila privođena.

„U početku smo mi to hteli da rešimo na neki normalnan način kao komšija sa komšijom. Pokušali smo razgovorom sa njihovim roditeljima, nakon toga je prijavljivano policiji, bilo je privođenja, ali očigledno da te mere koje su oni preduzeli nisu urodile plodom i od malog problema došli smo do ovoga. Slobodno mogu da kažem da je klasićan pokušaj ubistva“, dodao je on.

Policija: Osumničenima određen pritvor

Na više mesta u Babinom Mostu RTV Kim zatekla je pripadnike Kosovske policije. Međutim, oni nisu hteli da govore pred kamerama. U policijskom izveštaju koji je dostavljen medijima navodi se da je sinoć u 21.30 registrovan slučaj napada nožem usled kojeg su žrtvama nanete teške telesne povrede.

„Dvojica osumnjičenih muškaraca sa Kosova uhapšena su pod sumnjom da su, zbog spora, oštrim predmetom – nožem fizički napali dvojicu muškaraca. Oštećeni su zadobili povrede i upućeni su na lečenje, a prema rečima lekara, njihovo stanje je stabilno, a jedan od njih je pušten. Osumnjičenima je, odlukom tužioca, nakon obavljenog razgovora određen pritvor. Slučaj istražuju nadležne policijske jedinice“, navode iz policije.

Osim pripadnika policije, u selu smo zatekli i pripadnike itallijanskih Karabinjera.

Meštani žele da žive u miru

Incidenti u Babinom Mostu sa godinama su postali učestaliji. Strah među meštanima postoji, ali bez obzira na to, Srbi odavde ne planiraju da odlaze.

„Mi smo tu svoj na svome, borimo se da živimo ovde. Mislim da oni koji su odgovorni za bezbednost od 1999. godine treba da preuzmu odgovornost za ovakve stvari. Mislim da od strane Prištine nije dovoljno da se na srpskom poziva na preregistraciju, ovakvi slučajevi treba da se javno osude i da se vlasti iz Prištine ograde od ovakvih dešavanja. Ljudi su u strahu za svoju decu. Dete je najosetljiviji deo porodice, to vrši pritisak na sve mlade ljude koji žive sa svojim porodicama“, kazao je predsednik Privremenog organa Goran Dančetović.

Pojedini meštani u Babinom Mostu su o napadu čuli tek jutros. Različita su mišljenja o „sukobu mladića“.

„Inače dobro živimo, ja sam Albanac, on je Srbin, pijem kod njega kafu, on često dođe kod mene. Nikada nisam imao nikakav problem. Pojma nemam o tome šta se desilo, bilo je na televiziji. Ne znam ništa… Mladi treba da rade zajedno, da igraju fudbal, da se ne biju jer nema zbog čega. Nikakvih problema nije bilo. Baš me čudi što se ovo desilo“, kaže Mehmet Šefćeliju.

Mile Dančetović takođe smatra da mladi u Babinom Mostu moraju mirno da reše sukobe.

„Trebalo bi njihovi roditelji da sednu, da popiju kafu i da posavetuju decu, ništa drugo. Malo treba da razmisle jer može da dođe i do ubistva. To nije bilo potrebno. Jeste bio rat ali za to nisu krivi ni Albanci, ni mi, zna se ko je kriv. Sad se malo poremetilo sve“, kaže Mile.

„Ja sam sad čuo. Sinoć sam bio u bašti a jutros kada sam ustao video sam policiju. Šta da mislim, nemam šta da kažem. Ne plašimo se nimalo. Nije ni prvi put“, kaže Živojin Dančetović.

Na zgradi gde se okupljaju meštani Babinog Mosta, iako prekrečenoj, još uvek su vidljivi natpisi UČK, a polomljeni prozori još uvek nisu zamenjeni. Poslednji incident ispisivanja grafita zabeležen krajem oktobra 2019. godine.

„Prvi put je pre četiri ili pet godina na zgradi napisano UČK, par puta je prekrečeno i opet je pisano. Očigledno loša reakcija od strane pravosudnih organa ne dovodi do smirivanja tenzija. Ne razumem zašto se to dešava 20 godina nakon rata, kada smo imali normalne komšijske odnose. Sad te mlađe generacije, verovatno probuđeni retorikom zapaljivom iz Prištine rade to“, zaključio je predsednik PO Obilić.

U selu Babin Most u opštini Obilić živi 800 Srba i 150 Albanaca. Meštani sa kojima smo razgovarali kažu da uglavnom sarađuju, posebno u oblasti poljoprivrede i povrtarstva.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.