KFOR: Od suštinskog značaja izbeći eskalaciju

"Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je fundamentalna za trajnu bezbednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", poručuju iz Kfora dan nakon ...
Image

U tom cilju, dodaju iz KFOR-a, od suštinskog je značaja da obe strane izbegnu eskalacijske, akcije i zapaljivu retoriku i počnu da primenjuju svoje obaveze iz dijaloga uz posredovanje EU.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om uzima u obzir rezultate izbora u opštinama na severu Kosova održanih 23. aprila, navodeći da su protekli bez incidenata, na bezbedan način.

„Sve vreme, KFOR je ostao u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, pratio je situaciju na terenu i nastavio da sprovodi mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu“, navode iz KFOR-a.

Poručuju i da komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući EU, UN, OEBS, predstavnike kosovskih institucija ali i Vojske Srbije.

Pročitajte još:

Ristuća: BG i PR da počnu sa sprovođenjem obaveza što pre, KFOR spreman da deluje ako bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.