Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„KFOR odbio zahtev Srbije za povratak vojske na Kosovo“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Pink da je u odgovoru Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) upućenom Vladi Srbije navedeno da smatraju da nema potrebe za povratkom ...
Image

„Odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom vojske i oružanih snaga Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i rekavši da u skladu sa njom oni igraju svoju ulogu, a nisu se pozvali na deo rezolucije po kojoj je moguće da odbiju to, jer tako nešto ne postoji“, rekao je Vučić.

Dodao je da se KFOR pozvao na pozitivnu normu, da ima obavezu da čuva red i poredak, te su kako je ocenio, napravili još jednu “nenamernu grešku” rekavši da pažljivo motre na situaciju na severu, a samo dva sata ranije pucano na Srbe na jugu Kosova.

Vučić je istakao da je taj odgovor “verovatno u želji da dodatno ponize Srbe” poslat na Badnje veče i da “to nije slučajno”, poredivši to sa svojevremenim zahtevom Zapada da vlasti u Beogradu predsednika Slobodana Miloševića izruče Haškom tribunalu na Vidovdan.

„Kurtijeva reč nikome ne znači“

Od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Srbija nije tražila garancije da Srbi neće više biti hapšeni, već je te garancije tražila od NATO i EU, istakao je Vučić.

„Od Kurtija nismo tražili garancije, jer njegova reč ne znači nikome ništa u Evropi, pa i da smo dobili garancije od njega – to ne bi ništa značilo“, rekao je Vučić.

Naglasio je da “ne želimo da budemo primorani” da Vojska Srbije mora da brani srpski narod na Kosovu i da na krizu treba politički odgovoriti.

Postavio je pitanje zašto “Kurtijevi jurišnici” 20 dana nisu smeli da krenu na barikade na severu Kosova.

Vučić je najavio da srpskim vojnicima sleduje 25 odsto povećanje plata i ponovio da će za specijalne jedinice će biti posebno povećanje zarada.

On je naglasio kako Srbija želi da napravi “najbolje specijalne jedinice u ovom delu Evrope”, da ih sada ima oko 1.200 uključujući i „Kobre“, koje su se “100 odsto odazvale na poziv da brane otadžbinu”.

Tvrdeći je da je Vojska Srbije “deset puta jača nego što je bila”, Vučić je dodao kako vojska služi za odvraćanje neprijatelja, te da će morati i da dalje da se osnažuje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.