16:12, 11.08.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

KFOR sa gradonačelnikom Kamenice: Cilj je da se ojača zaštita, bezbednost i sloboda kretanja svih zajednicaKomandant Regionalne komande KFOR-a, pukovnik Erik Rajli (Eric Rilei), sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Kamenica Ćendronom Kastratijem, a u sklopu redovnih kontakata koji se održavaju između osoblja ove misije i lokalnih vlasti na Kosovu.

kfor-sa-gradonacelnikom-kamenice-cilj-je-da-se-ojaca-zastita-bezbednost-i-sloboda-kretanja-svih-zajednica-na-kosovu

Foto: KFOR

Rajli i Kastrati su razmenili mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost u oblasti Kosovske Kamenice, saopšteno je iz KFOR-a. 

Kako se navodi, Rajli je još jednom potvrdio posvećenost KFOR-a u jačanju svojih trajnih i nepristrasnih napora kako bi se osiguralo da lokalna situacija bude od koristi svim građanima koji žive u toj opštini.

“Vojnici KFOR-a nastaviće redovno patroliranje u čitavoj oblasti, u uskoj saradnji sa Kosovskom policijom i drugim bezbednosnim organizacijama”, navodi se u saopštenju.

Takođe se razgovaralo o uticaju pandemije Covid-19 na zajednice u Kosovskoj Kamenici, jer, kako se ističe, KFOR podržava institucije na Kosovu na svim nivoima u odgovoru na ovu vanrednu situaciju.

U saopštenju se dodaje da je komandant Kfora, general-major Mikele Risi (Michele Risi), koji je bio u redovnom kontaktu sa raznim zvaničnicima različitih institucija na Kosovu, potvrdio posvećenost misije predvođene NATO-om da i dalje nepristrasno doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, kao što je i predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

„Od 1999. godine, KFOR je u vršenju svoje misije podržavao razvoj stabilnog i mirnog Kosova i nastaviće da jača dugogodišnje partnerstvo sa lokalnim institucijama i bezbednosnim organizacijama i međunarodnom zajednicom“, poručio je general-major Risi. 

Komandant KFOR-a takođe je naglasio da ova misija podržava lokalni odgovor na krizu izazvanu korona virusa, olakšavajući isporuku kritične pomoći od NATO saveznika i partnera i donaciju lične zaštitne opreme za nekoliko opština i lokalnih zajednica, zdravstvenih ustanova i jedinicama Kosovske policije.

“Saradnja između KFOR-a i Kosovske policije i drugih bezbednosnih institucija je veoma efikasna i svakodnevno raste kroz konsolidovane mehanizme zajedničke koordinacije na različitim operativnim nivoima. Cilj je da se dalje ojača zaštita, bezbednost i sloboda kretanja svih zajednica na Kosovu koje KFOR želi da uveri, u korist lokalne bezbednosti i regionalne stabilnosti”, zaključio je Risi.


Tagovi: BezbednostKFOR Kosovska Kamenica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije