23:36 | 31.07.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

KFOR spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost na severu Kosova"Bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta. Misija KFOR-a predvođena NATO-om pažljivo prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999." - saopšteno je večeras iz KFOR-a. 

kfor-spreman-da-intervenise-ako-bude-ugrozena-stabilnost-na-severu-kosova

Foto: NATO

"KFOR ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije" - navode iz KFOR-a, podsećajući da su fokusirani na svakodnevno sprovođenje svog mandata - da obezbede sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve na Kosovu.

"NATO takođe nastavlja da u potpunosti podržava proces normalizacije između Prištine i Beograda kroz dijalog koji vodi EU i poziva sve strane da nastave pregovore. Važno je da se ovo nastavi. Ovo je ključno za regionalni mir i bezbednost. Neće biti realnih izgleda za bolju budućnost na Balkanu bez punog poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, domaćih reformi i dobrosusedskih odnosa. Konstruktivni dijalog je ključ za regionalnu stabilnost" - navodi se u saopštenju. 

"KFOR će preduzeti sve mere koje su neophodne za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom UN-a" - zaključili su iz KFOR-a. 


Pročitajte još: 

Vučić: Radimo na smirivanju, nadam da će situacija sutra biti deeskalirana

Kosovska vlada: Odlaže se primena odluka

Rakić očekuje dolazak komandanta KFOR-a: Tražićemo da štite mir, rezoluciju i narod

Kurti: Vučić i Petković odgovorni za nemire
Tagovi: Sever KosovaKFOR Kosovo

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije