KFOR: VS nije potrebno odobrenje za kretanje na teritoriji Srbije, ali jeste KBS-u za sever

Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije. Raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu ...
Image

Saopštenje prenosimo u celosti.

„Nakon izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice Vojske Srbije (VS) raspoređene u Raškoj oblasti, na oko 2 km od administrativne granične linije (AGL)  sa Kosovom, korisno je podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije.

U skladu sa postojećim sporazumima, VS je dužna da obavesti štab KFOR-a samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1000 metara od AGL. Informaciju KFOR-u mora dostaviti Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta KFOR-a i srpskih snaga bezbednosti.

Što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sever Kosova. KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova kao deo ovog procesa saglasnosti.

Podsećamo da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma i pozivamo ih da to nastave.

KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod našim mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. KFOR nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i aktivnosti duž AGL, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.