KFOR zabrinut zbog slabog ineteresovanja za preregistraciju

U Prištini je u toku 102. „Rouz-Rot“ seminar Parlamentarne skupštine NATO, ove godine na temu „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: produženi izazovi, nove ...
Image

Okupio je više od od 100 učesnika, za sada bez detalja da li je neko iz Beograda prisutan. Ono što je poznato jeste to da će član Dodikovog SNSD-a Obren Petrović, kao i HDZ-ovac Nikola Lovrinović, predstavljati BiH.

Na trodnevnom sastanku se razgovara o, kako je saopšteno iz kosovske skupštine, izazovima i budućoj perspektivi Zapadnog Balkana u promenljivom evropskom bezbednosnom okruženju, podršci NATO-u, miru i stabilnosti u regionu, kao i reformi upravljanja i sektora bezbednosti i parlamentarnom nadzoru bezbednosnih institucija na Kosovu.

Teme će biti i politička i bezbednosna dešavanja u Bosni i Hercegovini, posledice rata u Ukrajini, kao i Rusije na Zapadni Balkan, takođe i teme sa Kosova, poput doprinosa žena na regionalnom forumu za mir i bezbednost, njihovom političkom učešću na Kosovu, kao i jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Seminar se organizuje u saradnji sa kosovskom skupštinom, uz vođstvo predsedavajućeg Delegacije kosovske skupštine pri NATO-u, poslanika Dritona Hisenija, kao i uz podršku Vlade Švajcarske i Ženevskog centra za upravljanje sektorom bezbednosti, zajedno sa Komisijom za ekonomiju i bezbednost.

Kako su javili kosovski mediji, tokom današnjeg zasedanja, zamenik političkog savetnika komandanta KFOR-a Aleksandar Almo kazao je da je za KFOR zabrinjavajuće to što se vrlo mali broj Srba odlučio da promeni tablice na RKS, a da je rok za to 31. oktobar.

Kako je javila Koha, on je rekao da će „dati sve od sebe da reše eventualne probleme“.

„Prošle godine smo imali prve naznake da će to biti konfliktna pitanja sa postavljenim barikadama. Bilo je potrebno mnogo međunarodnog angažmana da bi se situacija deeskalirala. Do kraja ovog meseca, kada je istekao rok za registraciju vozila u RKS, malo njih je odlučilo da promeni registarske tablice, što nas zabrinjava. Pokušaćemo i dati sve od sebe da rešimo problem. KFOR će ostati na Kosovu koliko god bude potrebno. Uloga KFOR-a je i dalje neophodna i nezamenljiva“, rekao je Almo, prenosi Koha.

Parlamentarna Skupština NATO-a održala je oko 20 Rouz-Rot seminara na teritoriji zapadnog Balkana od 1991. godine, kada se i počelo sa održavanjem ovog seminara. Prvi je održan na Ohridu, 1997. godine, jedan od seminara održan je i u Beogradu, kom je prisustvovala i delegacija kosovske skupštine, koju su činili poslanici Zenun Pajaziti i Nenad Rašić. U Prištini je ovaj seminar održan i u ovo vreme 2016. godine, kada je Marko Đurić otkazao svoje učešće.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.