Kišnica: Incidenti svakodnevni, policijske zaštite nema

Dan nakon napada Molotovljevim koktelom na kuću porodice Trajković, u Kišnici je mirno. Na ulicama nema mnogo prolaznika, a porodica koja je doživela brojne napade i provokacije više ne ...
Image

Nedavnu tvrdnju komandira gračaničke Policijske stanice, Bratislava Trajkovića, da je „opština Gračanica najbezbednija opština na Kosovu“ demantovao je sinoćnji slučaj.

U Kišnici je zabeležen novi incident, a žrtve su ponovo članovi porodice Trajković koji su više puta napadani i provocirani.

Molotovljev koktel koji je prethodne večeri bačen, srećom nije napravio veću štetu, ali je iznova uneo nemir u ovu porodicu čiji članovi o napadima više ne žele ni da govore pred kamerama.

Da se Srbi koji žive u Kišnici svakodnevno suočavaju sa sličnim problemima od strane komšija Albanaca, za RTV Kim je potvrdio predsednik Lokalne zajednice Zoran Marinković.

O policiji, koja bi trebalo da rešava bezbednosne izazove, nema reči hvale.

„Policija ne reaguje. Dođu samo, naprave zapisnik i odu. Mi ovde nemamo zaštitu od policije. Ovo je možda 20. napad na porodicu Trajković. Da se ni jedan slučaj ne rasvetli do sada, to je smešno. Da li neko neće da radi na tome ili nekom to odgovara, ja stvarno ne znam. To rade deca po naredbi njihovih roditelja. To mala deca ne mogu sama da urade i ne znaju da urade, ona su naučena od roditelja ili starije braće“, kazao je Marinković.

Porodice Trajković i Krstić su već godinama na meti svojih komšija Albanaca, zbog čega je i postavljen video-nadzor u njihovoj ulici, podsetila je predsedavajuća Lokalnog odbora za bezbednost Kišnice, Sušice i Badovca, Snežana Jovanović.

„Ti napadi su nas naterali da ugradimo video-nadzor. Ove dve porodice nisu napadane samo fizički, na dnevnom nivou ih napadaju verbalno. I ja sam isto bila žrtva tih verbalnih napada, zvižduka i nazivanja ’škinjom’, dok su psovke redovne. Jelena Trajković je u drugom stanju i ima dete od tri godine. Da na dnevnom nivou takav teror od strane komšija doživljava, to je stvarno sramota“, rekla je Jovanović.

O sinoćnjem napadu na porodicu Trajković policiju je informisala upravo Snežana Jovanović.

Ona je kazala da su policajci stigli brzo, ali ne i da su bili ljubazni.

Od sukoba na Kosovu prošlo je više od dve decenije, ali se odnosi između Srba i Albanaca nisu poboljšali, dodala je Jovanović.

„Od 1999. godine pa do danas, svega sa nekoliko Albanaca mogu normalno da razgovaram, za sve ostale sam nepoželjna. Deca me jednostavno ignorišu ili uglavnom popreko pogledaju. Ovo mesto je dovoljno veliko za sve nas da možemo da živimo u miru. Zašto ovo malo Srba ne žele za komšije – to je pitanje za njih, ali pre svega za međunarodnu zajednicu koja prstom nije mrdnula da mi ovde, Srbi u Kišnici, živimo mirno. Isto pitanje je i za policiju, koja u jednom tako malom mestu ne zna da reši ovakve probleme“, navela je Jovanović.

Nakon napada, porodicu Trajković je sinoć obišla gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

„Nije ovo samo pokušaj zastrašivanja, ovo je pokušaj povređivanja i možemo slobodno reći, pokušaj ubistva. Posle svih incidenata, ovo je prevršilo svaku meru. Najoštrije osuđujem ovaj vandalski čin. Ovde su trudna žena i malo dete, doživeli su velki stres“, rekla je ona.

Pre ovog napada, u novembru 2020. godine Zorana Trajkovića napalo je osam Albanaca, a ove godine u junu na njihovoj ogradi ispisan je grafit „UČK“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.