Knjižare snabdevene, cene knjiga i pribora udar na budžet roditelja

Danas je na vreme počela školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola na Kosovu i Metohiji, roditelji i učenici ovih dana nabavljaju udžbenike i školski pribor a cene su ...
Image

U Kosovskoj Mitrovici novim udžbenicima školarce snbdeva knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, i prema rečima poslovođe Željka Vukosavljevića, trenutno je snabdevena svim potrebnim udžbenicima i za osnovno i za srednje obrazovanje.

“Međutim, ne prodajemo više komplete knjiga, to je vrlo retko. Nastavni planovi su takvi da predviđaju upotrebu udžbenika po dva ili tri izdavača, pa se onda i deca i roditelji prema tome upravljaju. Ali, što se tiče Zavoda za udžbenike, mi smo snabdeveni apsolutno svim potrebnim udžbenicima i školskim priborom za početak nastave u novoj školskoj godini”, rekao je Vukodavljević za Radio Kosovsku Mitrovicu.

“Što se cena udžbenika tiče, one se razlikuju i obično je za jedan nastavni predmet potrebno kupiti i knjigu i radnu svesku, pa to u paru iznosi i do 1.500 dinara. Cena svezaka je od 60 do 113 dinara koliko staje ona formata A4, dok za one sa više listova treba izdvojiti od 85 do 130 dinara. Prodaja nije zadovoljavajuća, naročito udžbenika, ali mi smo potpuno snabdeveni i radimo puno radno vreme”, naglasio je Vukosavljević.

Proveravali smo i ostale knjižare gde se prodaje samo školski pribor i tamo se cena svezaka kreće od 80 do 300 dinara u zavisnosti od formata i kvaliteta poveza.

Roditelji se ne odlučuju odmah za kupovinu. Kažu da ih je iskustvo od prethodnih godina naučilo da pribor i knjige kupuju nakon što nastavnici iznesu svoje zahteve o korišćenju za svaki predmet posebno, jer se dešavalo da se ne poklapaju izdavači i autori prema kojima će oni tokom godine držati nastavu. Zbog toga se još uvek nisu svi snabdeli u potpunosti, ali za sve je zajedničko – da u novčaniku moraju imati pozamašnu sumu novca kako bi svog đaka spremili za početak školske godine. Nije malo porodica gde ima dva i više školarca, pa je samim tim i situacija teža, a sve to kao i svake godine u septembru veliki udar na kućni budžet.

Sve je više popularno naslediti, kupiti polovne ili fotokopirati udžbenike, pa i fotokopirnice ovih dana imaju pune ruke posla. Pored toga, ne treba zaboraviti da je u toku ispitni rok pa i studentima uvek treba neka fotokopir usluga.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.