Ko je gubitnik, a čija je politika uzdrmana?

Nakon dve runde pregovora najviših političkih lidera Beograda i Prištine, kao i sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu, te najave susreta Petra Petkovića i Besnika Bisljimija za 4. ...
Image

Portal Alo! objavio je 30. marta tekst pod naslovom „GNEV U PRIŠTINI Kurti nas je prevario, Kosovo je gubitnik!“ u kome se poziva na izjavu poslanika DSK Armenda Zemaja koji je „optužio lažnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je u potpunosti opteretio Kosovo sprovođenjem sporazuma sa Srbijom, te dodao da je Kosovo gubitnik, jer nije postignut konačan dogovor“.

Najpre, tvrdnja o „gnevu u Prištini“ iz naslova potpuno je netačna i predstavlja „literarni“ dodatak novinara ovoj „vesti“ koja je preuzeta sa sajta dukagjini.com.

U tekstu vesti se „gnev“ uopšte ne pominje, a novinar je sebi dao za pravo da tumači ton i osećanja Armenda Zemaja dok je iznosio svoj stav o poslednjim sporazumima iz dijaloga dve strane.

Dalje, u podnaslovu se u ustaljenom maniru ovog medija navodi da je Aljbin Kurti „lažni kosovski premijer“, što takođe ne odgovara istini – Aljbin Kurti je stvarni premijer Kosova i pobednik poslednjih parlamentarnih izbora.

Najvažnije od svega je da se ponovo radi o „literarnom“ dodatku novinara, jer Armend Zemaj sasvim sigurno nije rekao da je Kurti „lažni kosovski premijer“.

Podsetimo, u članu 1. evropskog predloga – Sporazuma o putu normalizacije Kosova i Srbije od 27. februara 2023. godine piše:

„Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati njihova dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate“.

Nedelju dana ranije, 23. marta sajt Zirtare.net (zyrtare.net) je objavio tekst po naslovom „Politika u Beogradu se ’drma’, SAD-EU remete Vučićevu strategiju“ koji govori o tome da je govori o tome da je Ohridski sporazum Kosova i Srbije obavezujući iako ga strane nisu potpisale, a novinar se poziva na tekst izvorno objavljen u beogradskom Danasu.

Govoreći o sastanku dvojice lidera u Ohridu 18. marta, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je  izjavio da „strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma“.

„Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma“, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međutim, u tekstu vesti na Zyrtare.net nema nikakve potvrde navoda iz naslova, nema činjenice niti dokaza da je politika Beograda „uzdrmana“, kao ni objašnjenja kako su to „SAD i EU ’pokvarile strategiju’ Vučiću“.

Odmah nakon postizanja sporazuma Kosova i Srbije, zvaničnici EU su naveli da će obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma biti uslovi za dve strane na putu ka EU. Visoki predstavnik EU Žozep Borel je rekao da će tačke sporazuma sa Kosovom, kada je Srbija u pitanju biti uključene u poglavlje 35 pregovora o članstvu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.