18:29, 27.01.2020Izvor: Tanjug, RTS

Kojom trasom će saobraćati voz Beograd–PrištinaŽeleznička veza između Beograda i Prištine, koja je bila tema sastanka u Berlinu iniciranog u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, može biti ostvarena preko dva pravca – Kraljeva i Merdara.

kojom-trasom-ce-saobracati-voz-beograd-pristina

Radio Kontakt Plus

Prvi pravac bi mogao da bude pruga Beograd–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Priština, koja je duga 366 kilometara, a drugi - pruga Beograd–Lapovo–Niš–Doljevac–Kuršumlija–Priština, u dužini od 388 kilometara, saznaje Tanjug u srpskim železnicama.

Kada je reč o pružnom pravcu Beograd–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Priština, železnički saobraćaj se sada odvija do stanice Kosovska Mitrovica Sever.

Na pruzi Beograd–Lapovo–Niš–Doljevac–Kuršumlija–Priština, vozovi idu do Merdara.

Pruga od Merdara do administrativne linije je neprohodna, jer je tunel na samoj granici urušen 1999. godine u bombardovanju.

Železnica na teritoriji KiM je, inače, u veoma lošem stanju i u toku su rekonstrukcije.

U Berlinu je održan sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine i trajao je duže od tri sata.

Grenel: Napredak u Berlinu, radi se na Pismu o namerama

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel izjavio je da je postignut napredak u definisanju detalja o uspostavljanju železničke linije Beograd-Priština.

"Dobar napredak postignut je jutros po pitanju Pisma o namerama o železničkoj saradnji", naveo je Grenel u saopštenju upućenom AP-u, ističući da su razgovori tako dobro tekli da je bilo reči i o drugim pitanjima, ali nije precizirao kojim.

Grenel je naveo da će rad na završetku Pisma o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja biti nastavljen, kako je ukazao, mejlovima i tokom naredne sedmice.

Đurić: Nadamo se konkretnim rešenjima u vezi sa železnicom

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je, posle razgovora sa Grenelom o železničkoj liniji Beograda i Prištine, rekao da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljanju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je za Tanjug Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Direktor Kancelarije za KiM nije izneo detalje razgovora.

Na sastanaku o obnavljanju železničkog povezivanja Beograda i Prištine učestvovali su predstavnici nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane.


Tagovi: DijalogPrištinaMarko ĐurićRičard GrenelBeogradŽeleznički saobraćaj

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije