Kolomina: Zabrinuti zbog situacije na severu, KFOR spreman, treći u lancu reagovanja

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i bezbednosnu politiku Havijer Kolomina kaže da je zabrinut zbog situacije na severu Kosova, jer su se prvi put Srbi na severu ...
Image

On u intervjuu za Tanjug ističe da će se prisustvo KFOR-a biti pojačano ukoliko bude bilo potrebe za tim.

„Verujemo da je ovo trenutak u kom svi treba da pođu korak unazad. Naravno da ćemo biti spremni, mi smo treći za reagovanje na krizu, mi smo u stalnom kontaktu sa Evropskom unijom u tom smislu. Isto tako imamo odlične odnose i dnevni kontakt sa vašim nadležnima, sa komandantom i šefom osoblja. Bićemo spremni u slučaju da je to neophodno“, kaže Kolomina.

Komentarišući učestale posete visokih NATO zvaničnika Srbiji, Kolomina navodi da je partnerstvo između Srbije i NATO-a veoma važno, zbog čega je cilj da se nastavi sa održavanjem političkih konsultacija na visokom nivou.

„Prešli smo dalek put od 2006. godine, kada smo potpisali prvi dokument o saradnji i zapravo imamo veoma efikasan i produktivan odnos. Zapadni Balkan je region od strateške važnosti za evro atlantsku stabilnost i Srbija je ključni igrač u toj stabilnosti, tako da verujemo da je od suštinske važnosti da nastavimo da održavamo visok nivo političkih konsultacija“, naveo je Kolomina.

Na pitanje da li su te posete najava dodatne angažovanosti NATO-a u regionu, što je dogovoreno na samitu u Madridu, Kolomina kaže da je tada ustanovljeno da je Zapadni Balkan region od strateške važnosti, te da će zbog toga predstavnici te organizacije nastaviti da dolaze, kako bi održavali čvrstu vezu sa našom državom.

„Većina ovoga je posledica veoma dobrog partnerstva, koje veoma dobro funkcioniše, u smislu toga koliko su efikasne snage UN-a, u smislu toga kako funkcionišu praktična saradnja, vojna saradnja, politički dijalog koji održavamo na različitim nivoima“, kazao je Kolomina.

Podsetio je da je generalni sekretar NATO-a Jens Stolteberg pre dva dana razgovarao sa predsednikom Vučićem i da je šef vojnog komiteta nedavno posetio Srbiju, ukazujući da postoji politički dijalog na visokom nivou.

Osvrnuo se na trenutne pregovore NATO sa Srbijom o novom ciklusu partnerstva navodeći da će se 18. novembra započeti nova runda pregovora kada će se razgovarati o vojnoj saradnji i i aktivnostima koje imaju uticaj na civile, kao što je reagovanje na prirodne katastrofe i posao koji se obavlja u programima koji se odvijaju u miru.

„Srbija danas učestvuje sa 10 aktivnih projekata, i verujem da ima još aktivnih projekata u programima koji se odvijaju u miru. Mnogo je stvari koje imaju uticaj na civile i to je zapravo važna poruka te saradnje“, kazao je Kolomina.

Dodao je da je saradnja Srbije i NATO-a veoma efikasna, jer su oružane snage naše zemlje profesionalne i operativne i jer se mogu koristiti u misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

„Takođe, vaša politika neutralnosti, koju u potpunosti poštujemo, ali je istovremeno partnerstvo koje donosi mnoge stvari civilima takođe. I to je nešto što bi trebalo da se prepozna, koliko je pozitivna veza između Srbije i NATO-a za vaše stanovništvo“, naveo je Kolomina.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.