11:49, 05.05.2022 Izvor: Rojters, RTS

Kolumbija izručila SAD šefa mafije koji je prodavao 200 tona kokaina godišnjeKolumbija je izručila Sjedinjenim Američkim Državama Daira Antonija Usagu, poznatog kao Otonijel, optuženog trgovca drogom i vođu kriminalne grupe Klan del Golfo, rekao je predsednik Ivan Duke.

kolumbija-izrucila-sad-coveka-koji-je-prodavao-200-tona-kokaina-godisnje

Foto: Služba predsednika Kolumbije/AP

Ekstradicija vođe kolubijskog narko kartela jedno je od glavnih oružja u arsenalu te andske zemlje za borbu protiv droge, kao i jedan od ishoda kojih se trgovci drogom najviše plaše, prenosi Rojters.

Otonijel, koji je prema kolumbijskim vlastima prodavao između 180 i 200 tona kokaina godišnje sa Klanom del Golfo, uhapšen je prošlog oktobra u provinciji Antiokujia.

"Izručenje pokazuje da niko nije iznad kolumbijske države", rekao je predsednik Kolumbije Ivan Duke Markez u video poruci u kojoj je uporedio Otonijela sa preminulim narkobosom Pablom Eskobarom. Ekstradicija je trijumf za Kolumbiju, rekao je Duke.

Proces slanja optuženog trgovca drogom u Sjedinjene Države počeo je nakon što je najviši administrativni sud Kolumbije ukinuo privremenu naredbu kojom se suspenduje njegovo izručenje.

Noseći pancir i šlem, Otonijel je stigao u vazdušnu bazu u kolumbijskoj prestonici Bogoti u pratnji policije.

Nadležni navode da je odgovoran za smrt stotina pripadnika kolumbijskih snaga bezbednosti.

Traži se u Sjedinjenim Državama zbog krivičnih dela trgovine drogom, zavere i ilegalnog posedovanja oružja.

Kolumbija je ukinula ekstradiciju Sjedinjenim Državama 1991. godine usred terorističke kampanje ubistava i bombardovanja narko kartela, ali je tu praksu obnovio Kongres 1997. godine.
Tagovi: SADNarkoticiRegion i svet

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije