Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Komandant KFOR-a i general Mojsilović o bezbednosnoj situaciji

Komandant KFOR-a, general-major Anđelo Mikele Ristuči, sastao se u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj ...
Image

Komandant KFOR-a i načelnik Generalštaba Vojske Srbije ujedno su podvukli značaj kontinuirane saradnje radi regionalne stabilnosti.

Anđelo Ristuča je istakao snažnu posvećenost KFOR-a svakodnevnom sprovođenju svog mandata, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja svim zajednicama koje žive na Kosovu.

Dodao je da će KFOR nastaviti da pruža bezbednosni okvir, koji je neophodan za dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Na sastanku je bilo reči i o rutinskoj vežbi koja se održava u Srbiji, pod nazivom „Manevri 2022“, a koju organizuje Vojska Srbije, a koja će trajati do 6. novembra.

Komandant KFOR-a, general-major Anđelo Mikele Ristuči i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, sastali su se 21. oktobra.

Kako je tada saopšteno iz Generalštaba, Mojsilović je između ostalog izrazio zabrinutost, jer pojedine zemlje čiji se kontingenti nalaze u sastavu KFOR-a pružaju pomoć u razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga.

„General Mojsilović je u razgovoru s novoimenovanim komandantom KFOR-a naglasio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, KFOR jedini legitimni bezbednosni akter u pokrajini, i da je kao takav dužan da prvi reaguje u slučaju narušavanja bezbednosti na Kosovu i Metohiji“ –  navedeno je u saopštenju. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.